Bruk av droner endrer ikke medieetikken

Fra medienes side er det viktig å få fram at eventuelle begrensninger og forbud om filming fra lufta, utelukkende må gjøres ut i fra sikkerhets- og lovmessige forhold, skriver representanter for medieorganisasjonene i en kronikk på journalisten.no.

I kronikken, som er signert NPs jurist, Kristine Foss, NJs nestleder Hege Iren Frantzen og NRs generalsekretær Arne Jensen heter det blant annet:

"Vår erfaring i dag er at enkelte åstedsledere også tar et særlig ansvar for publiseringen når de skal vurdere om mediene skal få lov til å dekke saken fra lufta.

Ut i fra en tanke om at “det vil være uheldig om mediene publiserer bilder på et så tidlig tidspunkt”, nedlegges forbud eller begrensinger med henvisning til sikkerhet. I tillegg til det åpenbare, at åstedsleder her griper inn i det som egentlig er et redaktøransvar, gjør det også jobben vanskeligere for åstedsleder som må gjøre presseetiske vurderinger i en nødsituasjon.

Konsekvensene blir ofte at man blir strengere enn det man trenger å være. Å overlate dette ansvaret til mediene, fører ikke nødvendigvis til at mer blir publisert. Tvert imot stiller presseetikken strenge krav til varsomhet ved omtale på et tidlig tidspunkt ved ulykker og andre type hendelser. Men det plasserer ansvaret der det skal være - nemlig hos mediene. Nødetatene må ha tillitt til at mediene håndterer materiale fremskaffet med ny teknologi på samme måte som vi håndterer materiale som har blitt til gjennom filming fra bakkenivå."  Les hele kronikken her.