Synnøve Åsebø (t.h.) og Maria Mikkelsen og VG ble tildelt Den store journalistprisen i fjor for Odin-saken. Prisen ble utdelt av Harald Stanghelle som leder juryen nedsatt av Norsk Presseforbund.

Foto: Gard Michalsen, Medier24

Den store journalistprisen for åpne dører

Styret i Norsk Redaktørforening har vedtatt å flytte utdelingen av Den store journalistprisen til markeringen av Pressefrihetens dag 3. mai.

Vedtaket ble gjort på NRs styremøte 9. februar. Tidligere har prisen blitt delt ut på arrangementer i regi av NR, NJ og MBL - oftest på landsmøter, årskonferanser og lignende. Fjorårets pris ble utdelt på NJs landsmøte og prisen året før ble delt ut på Medieleder 2014 som MBL arrangerte sammen med NR. Nå har imidlertid NR-styret sagt ja til at prisen i år deles ut på Pressefrihetens dag. Det vil skje i forbindelse med et arrangement i Oslo denne dagen i regi av medieorganisasjonene og Den norske UNESCO-kommisjonen. 

- Å dele ut Den store journalistprisen på Pressefrihetens dag er en god løsning både for prisen og for dagen. Det er viktig at bransjen stiller opp og markerer pressefrihet tydeligere. Og hva er da bedre enn å dele ut Den store journalistprisen denne dagen – på et arrangement der alle kan delta , sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

NP er sekretariat for Den store journalistprisen.

Prisen for 2016 skal tildeles en medarbeider eller en gruppe medarbeidere som det siste året har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område. Hensikten med prisen er å oppmuntre til og hedre kvalitet i journalistikken. Prisen kan være en belønning for en enkeltstående prestasjon eller for journalistisk arbeid over tid. Den kan tildeles medarbeidere innenfor alle journalistiske områder og plattformer.

Den store journalistprisen, som er på 100 000 kroner, utdeles gjennom Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk rikskringkasting, TV 2 og Fagpressen.

En jury oppnevnt av Norsk Presseforbunds styre kårer prisvinneren. Juryleder er Harald Stanghelle i Aftenposten som også er styreleder i NR.

Fristen på å sende inn forslag til årets pris gikk ut 18. januar. Juryen har allerede hatt sine første møter og er godt i gang med arbeidet.