Fordømmer terrorangrepet i Paris

- Den verste massakren som har rammet en mediebedrift, ytringsfriheten, fri debatt og fri satire i fredstid, sier NRs styreleder Harald Stanghelle.

Det franske satirebladet Charlie Hebdo ble angrepet av ukjente gjerningspersoner i 12-tiden onsdag. 13 personer ble drept.

I tillegg til Charlie Hebdos redaktør, Stéphane Charbonnier, skal de tre tegnerne Jean Cabut, George Wolinski og Bernhard Verlhac, best kjent under navnet Tignous, være blant de drepte etter angrepet. Det melder franske medier ifølge VG.

Terrorangrepet vekker sterke reaksjoner og fordømmes av en hel verden.

NRs styreleder og redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle karakteriserer dette som det mest alvorlige angrepet på en medieorganisasjon i fredstid. 

- Mord og drap kan aldri aksepteres som våpen mot bilder og ord, sier Stanghelle til Aftenposten.

Stanghelle sier til Journalisten at det er vanlig for mediefolk å tro at ting har gått over når en sak er ute av det aktuelle nyhetsbildet.

– Men her møter ytringsfriheten en motstander som tenker mer langsiktig enn vi gjør.

"Massakren i Paris rammer kjernen i en hel sivilisasjons verdier: Retten til å le av makten", skriver Stanghelle i en kommentar i Aftenposten.

– Dette må ikke bli et anslag mot pressefrihet og ytringsfrihet. Vi i Norsk Presseforbund håper at alle redaksjoner fortsetter med sin frie nyhetsformidling, tydelige kommentarvirksomhet og satire – god eller dårlig, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum.

– Dette er sjokkerende og tragisk for alle som har det minste hjerte for presse og ytringsfrihet, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen etter terrorangrepet i Paris.

Han håper at de som forsøker å stanse frie medier, ikke lykkes.

– Samtidig har jeg stor forståelse for at det nå kan oppstå betydelig uro i franske medier og at man føler seg utrygge. Det skulle bare mangle, sier Jensen til NTB.

– Dette var en dypt tragisk og alvorlig start på det nye året. Det er åpenbart et målrettet angrep på en redaksjon, og i så måte et angrep på ytringsfrihet og kritisk journalistikk. Det sier leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ) til Journalisten. Han sier det er en svart dag for ytringsfriheten.

– Dette rammer ikke bare redaksjonen og Frankrike, men også alle oss andre som arbeider for et sterkt demokrati med meninger, debatt og kritikk.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk advarer vestlig presse mot å bøye av for terror.

– All presse og alle borgere i frie nasjoner – vi kan ikke la oss kneble av disse menneskene som gjør vold og blodsutgytelse til en gudsdyrkelse. Vi kan ikke bøye oss for det og bli deres gisler, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen.

10. januar er det ni år siden Magazinet, som Vebjørn Selbekk da var redaktør for, trykket Muhammed-karikaturene. Det førte til trusler og massiv trykk mot Selbekk personlig.

Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås mener norske medier har vært feige i forbindelse med karikaturstriden. Samtidig understreker han overfor Kampanje at det er legitimt å være redd for trusler, om terror og vold.

- Men det får store konsekvenser for ytringsfriheten når redaksjonene lar seg skremme. Charlie Hebdo er blant redaksjonene som ikke lot seg kneble. I europeisk sammenheng er det ingen tvil om at norske medier har vært feige, fastslår Åmås.

Han tror dagens terrorangrep vil føre til enda mer sikkerhet rundt norske og europeiske redaksjoner.