2 Unngå omskrivinger

Tradisjonelt har mediene ofte brukt omskrivinger når selvmord skal omtale. Formuleringer som «funnet død», «ikke mistanke om noe kriminelt» og «personlig tragedie» har vært hyppig brukt i saker om selvmord.

Bruken av omskrivinger har vært en naturlig følge av tabuene knyttet til selvmord og hovedregelen i Vær Varsom-plakaten om å ikke omtale selvmord som eksisterte helt fram til 2006. Dette har medført at mediene har forholdt seg til dette temaet på en helt annen måte enn det som har vært vanlig i journalistikken. Istedenfor å fortelle om hva som skjer, har vi vært mer opptatt av å «kode» informasjonen. Det har skapt forvirring og misforståelser.

En formulering som «tok sitt liv» eller «valgte å forlate oss» forteller hva som har skjedd uten å gå inn på detaljer. Formuleringer som dette har blitt mer vanlige i dødsannonser og i uttalelser fra etterlatte i situasjoner der det handler om personer som er kjent for offentligheten som har tatt sitt liv.

Ved å være åpen om at det er snakk om et selvmord, eller mistanke om selvmord, kan mediene bidra til nøktern informasjon om det som har skjedd og unngå rykter.

Under følger to notiser om et selvmord der redaksjonene valgte ulik grad av åpenhet:

OVERGREPSMISTENKT FUNNET DØD

En tanamann ble funnet død av politiet onsdag. Straffesaken mot mannen, som skulle starte samme dag i Indre Finnmark tingrett, ble dermed avlyst. Operasjonsleder Tarjei Sirma-Tellefsen ved Østfinnmark politidistrikt bekrefter overfor Ságat at en politipatrulje i Tana fant en mann død ved 06.30-tiden i går onsdag. Sirma-Tellefsen sier politiet ikke mistenker at noe kriminelt ligger bak dødsfallet. - Mannen er ikke identifisert eller obdusert. Derfor går vi ikke ut med flere opplysninger om dødsårsaken, sa operasjonslederen til Ságat klokken 10.30 onsdag.

Mannen var tiltalt etter straffelovens paragraf 195 for seksuell omgang med barn under 14 år.

Sagat 03.mai 2007

RETTSSAK AVLYST

TANA: Overgrepsrettssaken mot en tanaværing som skulle startet i Indre Finnmark tingrett onsdag er avlyst, etter at mannen tok sitt eget liv natta før rettsforhandlingene skulle ha startet.

Mannen var tiltalt for en rekke seksuelle overgrep mot flere unge gutter i perioden fra 1994 til 2004. Tre av tiltalepunktene gjaldt gutter under 10 år, og den yngste var bare seks år gammel da overgrepene mot ham skal ha startet.

Finnmarken 03. mai 07

De to notisene over er sakset fra to lokalaviser etter at en mann tok sitt liv rett før straffesaken mot ham skulle startet i Indre Finnmark tingrett. Notisen til venstre er skrevet på den tradisjonelle måten, med formuleringer om at mannen ble «funnet død» og at politiet ikke mistenker noe kriminelt. Den andre er kortere og gir likevel langt flere svar. Her opplyser avisa om at tiltalte tok sitt liv og at rettssaken derfor er avlyst. Så enkelt kan det gjøres.

Men ofte er det en utfordring at politiet og andre kilder fortsatt tror at mediene forholder seg til selvmord med en hovedregel om ikke å omtale. Her har den enkelte redaksjon et selvstendig ansvar for å sørge for å informere om endringene i presseetikken og redaksjonens praksis. Det er også klokt å fortelle åpent om de presseetiske valgene man gjør.

Tilbake til hovedsiden for veilederen.