3. Vær bevisst på detaljbruken

Jo nærmere du kommer selve selvmordshandlingen, desto mer nøkternt skal det beskrives, uttalte vaktsjef i Dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK, Ståle Hansen til Klassekampen 13. desember 2018. Dette er et godt råd.

Saker om selvmord trenger ikke svært kreative fortellergrep og mange adjektiver. Kutt heller ned på detaljene og ta med de opplysningene som du trenger for å fortelle historien. Fra Verdens Helseorganisasjon, forskere og øvrige fagfolk advares det mot å publisere selvmordsmetode, selvmordsbrev eller bilder fra åstedet. Man frykter at detaljert omtale kan bidra til å utløse flere selvmord. (Se også kapittel 6.)

Vurder nøkternt hvilke detaljer som er nødvendige for å fortelle historien. Det er selvfølgelig ikke slik at alle detaljer er uheldige å ta med. Noen ganger kan det være nødvendig og naturlig å informere om metoden. Skal saken handle om brusikring i forbindelse med selvmordsrisiko, er jo metoden en sentral del av saken. Men vær da ekstra varsom med detaljerte og dramatiske beskrivelser. Dessuten blir sterke historier som dette oftest bedre uten for mange adjektiver.

 

Tilbake til hovedsiden for veilederen.