NAB 2019

Totalløsninger er blitt mer vanlig, og det er utfordrende når man må bytte dem ut. AI er fortsatt aktuelt, men mindre "hot" enn tidligere år. Og USA er både langt fremme og langt bak teknologisk.

Stipendrapport: Derek Andre Bjølgerud, tv2.no-sjef

Faglig utbytte

HVA: Årlig konferanse og messe arrangert av National Association of Broadcasters. Arrangementet er særlig rettet mot aktører i tv- og radiobransjen, men med et digitalt fokus. Nettsted: https://www.nabshow.com/

NÅR: Konferansen varte fra mandag til fredag i uke 15, 2019.

Fra TV 2 dro tre representanter fra redaksjonsledelsen, samt en delegasjon fra teknologiavdelingen. Oppgaven fra redaksjonell side var å se på ulike systemer for publisering på tvers av alle plattformer. Teknologiavdelingen la opp et løp hvor vi skulle se på fullstendige løsninger, verktøy som kan ligge på toppen av eksisterende arbeidsflyt, samt potensielle løsninger som ligger noe lenger frem i tid.

Noen nøkkelpunkter jeg har merket meg:

  • Stadig flere leverandører jobber med totalløsninger. Dette handler om bl.a. videoflyt, innholdsplanlegging, redigering og krysspublisering.
  • Utfordringen de alle har er at de store mediehusene allerede har store, stabile og tunge systemer som de kvier seg for å bytte ut fra topp til bunn. I tillegg er det få som har hatt systemene i drift i en stor redaksjon.
  • Enda flere leverandører jobber med AI og hva dette kan bidra med i den journalistiske prosessen. Likevel er mitt inntrykk at AI er noe mindre “hot” i 2019, sammenlignet med tidligere år. Mye av grunnen er at de foreløpig løser “nice to have”-oppgaver. Det er nyttig med tale-til-tekst-AI, samt automatisering av metadata i arkivene, men det er lite som tyder på noen AI-revolusjon slik verktøyene ser ut i dag. Samtidig virker alle overbeviste om at AI vil bli helt sentralt fremover. Spørsmålet er på hvilke områder.
  • USA er langt fremme, men også langt bak, teknologisk. De har svært mye hardware-utstyr som vi for lengst kjører over IP eller i skyen. Europeiske produsenter virker å ha kommet betydelig lenger.
  • I tillegg til selve konferansen har diskusjonene med teknologifolk vært nyttig. Det har vært en øyeåpner å lære mer om den kompliserte infrastrukturen som kreves i dagens arbeidsflyt. I tillegg merker vi at det er et stort behov for redaksjonell innsikt blant de som bestiller og utvikler teknologi. Avstanden mellom redaksjon og teknologi må bli betydelig mindre i årene som kommer. Dette vet vi på utviklingssiden, men det er nesten like viktig på driftssiden. Mer effektiv arbeidflyt frigjør journalistiske krefter.