SXSW - Mads Yngve Storvik

Da Oslo Redaktørforening inviterte sine medlemmer til å delta på SXSW, nølte jeg ikke med å melde meg på. Den anerkjente festivalen startet for over 30 år siden, som en film- og musikkfestival. Siden den gang har SXSW utviklet seg til også å bli en arena for media, teknologi og politikk. Størrelsen på arrangementet er enormt. Så mange som flere hundre tusen mennesker fra hele verden kommer til Austin, Texas for å hente kunnskap og inspirasjon. Her har Elon Musk og Barack Obama deltatt. Også i år var kjente og mindre kjente politikere på programmet. Med en salig blanding av teknologi, politikk og kultur var det all grunn til å se fram til en uke i Austin.

Stipendrapport: Mads Yngve Storvik, sjefredaktør/adm. direktør NTB

Antallet sesjoner på SXSW er enormt. Selv om du leser deg opp på konferansen, skjønner du ikke størrelsen på arrangementet før du er på plass mellom alle konferansesalene i Austin. Jeg fikk et råd på forhånd - ikke gå på paneldebatter. Det skjønte jeg at var et godt råd etter dag 1. Mitt tips er at du bruker god tid på å gå gjennom programmet før du reiser. Last ned appen, og sternemarker de arrangementene du har lyst til å delta på. Nytt av året var at man kunne melde interesse for inntil tre arrangementer dagen før for å være sikret plass.

Et godt tips: hvis du ikke vet hva du vil prioritere i jungelen av tilbud, så går du i hovedsalen og blir sittende hele dagen. Der kommer det ene stjerneskuddet etter det andre.

Tema

Overordnet mener jeg det var et tema som gikk igjen på årets konferanse: Folk vil ha mindre menneskefientlig tekonologi. Mange mener at de store teknologiselskapene er mindre opptatt av å tjene menneskeheten enn å tjene penger. Mark Zuckerbergs tidligere mentor, Roger McNamee var en av hovedtalerne på konferansen. Han mener at teknologigigantenes forretningsmodeller legger til rette for mennesker med onde hensikter. Enten det er folk som sprer hatefulle ytringer, spioner, russiske agenter som påvirker demokratiske prosesser, falske nyheter eller Huawei. Det har ført til en tillitskrise. Da risikerer selskapene at brukerne deres bytter til med tillitvekkende konkurrenter. Dermed kan de ikke lenger fraskrive seg ansvaret for det som skjer på deres plattformer, og må ta i bruk både kunstig og ekte intelligens for å vinne tilliten tilbake. Ordet «human» var sannsynligvis det mest brukte i årets SXSW-program.

Reguleringer

Barak Obama besøkte konferansen i 2016, så SXSW er ikke ukjent med å få besøk av store poilitikere. I år var det ikke riktig samme kaliber som Obama, men den nye stjernen i amerikansk politikk Alexandria Ocasio-Cortez var blant årets høydepunkter. Hun brukte muligheten til å kritisere det hun kalte de store teknologiselskapenes brutale kapitalisme fra scenen.

For meg ble møtet med AOC, som hun kalles, et av høydepunktene under SXSW. Det gjorde inntrykk. Hun snakket mye om hvordan det jeg vil karakterisere som den nordiske modellen, bør få innpass i USA. Om hvordan en stadig større fattigdom brer om seg, og om hvordan helsevesenet svikter de svake. Hun ga et innblikk i hvordan en ung (29 år) latinamerikansk kvinne fra arbeiderstrøket Bronx i New York har blitt tatt i mot i det etablerte politiske miljøet i Washington.

I ettertid har dokumentaren “Kampen om kongressen” blitt en hit på Netflix. Kanskje så vi i 2019 en kommende president?

Nåtid

Det er ennå noen år til AOC faktisk kan stille som presidentkandidat. Men på SXSW var det likevel en potensiell ny president allerede ved neste valg til stede. Nemlig den demokratiske senatoren Elizabeth Warren,  som valgte åpningsdagen for konferansen til å påpeke at det nå er mye makt og penger fordelt på få hender i teknologibransjen, og at kolossenes aggressive oppkjøpsstrategi hemmer konkurranse og innovasjon.

Hennes budskap kan potensielt snu det politiske landskapet på hodet: «Det er på tide å dele opp Facebook, Google og Amazon».

Også danske Margrete Vestager brukte scenen under SXSW til å rette en advarende pekefinger mot de store teknologiselskapene. Vestager er EUs konkurransekommissær, og bruke mye tid på å jobbe for større regulering av selskaper som Google og Facebook. Hun mener Google har sementert sin dominans i markedet for reklame i søkemotorer på nett, og beskyttet seg selv mot press fra konkurrenter,

Vestager mener det myndighetene må sørge for at folk som lager algoritmer er menneskelig og tar ansvar for hva algoritmene faktisk gjør. Vi må ta styringen over teknologien og ikke motsatt, mente Vestager fra scenen.

Twittermuseum

En av de mest interessante og ikke minst morsomme opplevelsene i Austin, var å besøke Twitter-museet om Donald Trump. TV-programmet The Daily Shows han samlet materiale til The Donald J. Trump Presidential Twitter Library. Det har vært på omreise mellom amerikanske byer, og var i Austin i forbindelse SXSW. Trump er viden kjent for sine mange twittermeldinger, som skyter i alle retninger. I museet har man samlet høydepunktene til den sittende presidenten, samt at du får prøvesitte toalettet hans mens du skriver en twittermelding om Angela Merkel. I utstillingen finner du også håndskrevne svar på brev Trump fikk før han ble president, som viser at tonen hans alltid har vært den samme. Ingen av meldingene er oppdiktet. Alt er skrevet av Donald J Trump. og hentet fra hans åpne konto som alle kan følge. Museet har også en webside som følger med på nye meldinger fra presidenten. Kommer det en ny, så går alarmen og en lampe lyser rødt.

Legalisering av cannabis

Det finnes mange alternative sesjoner å gå på. Jeg valgte å få med meg debatten om legalisering av cannabis. Det var et av de temaene som hadde flest arrangementer. Hele 42 paneldebatter, møter og diskusjoner. Flere av debattene var sponset av cannabis-industrien.

CBD,​ er legalisert i 33 stater i USA, og i hovedstaden Washington DC. Røyking av cannabis er tillatt i ti stater, pluss DC. Investeringsbanken Cowen & Co har anslått at markedet for CBD alene i USA vil være på 160 milliarder kroner allerede i 2025. ​CBD-salget i USA i fjor var estimert til mellom 5 og 17 milliarder kroner​, ifølge Forbes. Det samme selskapet anslår også at det totale lovlige cannabis-markedet i USA vil være verdt nesten ​700 milliarder kroner i 2030​.

Ferske tall viser også at cannabis-industrien er den raskest voksende industrien i USA akkurat nå. Totalt ble det skapt 64,389 jobber innenfor marihuana-industrien i 2018, en økning på 44 prosent fra året før. Det er nå 211.000 lovlige cannabis-jobber i USA. Jeg fulgte en sesjon som handlet om en bonde som satset alt på å etablere en cannabisfarm. Han lyktes og er i dag milliardær. Jeg mener det var for lite problematisering av temaet. Bare de potensielt gode sidene ved legalisering kom fram i den sesjonen jeg fulgte. Ifølge Nettavisen støtter 90 prosent av befolkningen i hele USA medisinsk marihuana. Det gjentar seg i måling etter måling, det være seg om målingen gjøres av Fox News eller en pro-marihuana-gruppe. Som alt annet - det som starter i USA har en tendens til å komme til Norge også. Dermed vil nok denne debatten finne sted også her hjemme.

Oppsummert

SXSW er stort. For stort etter min mening. Jeg kunne med fordel ha gjort enda mer research før jeg dro slik at utbyttet ble enda større. Det er veldig mye å velge i. Jeg har hatt større glede av mindre og mer fokuserte konferanser tidligere. Det er tema som fenger alle, og vil du leke kan du alltids gå på en av de mange VR-utstillingene som det vrimler av.