Piotr Stasiński, tidligere stedfortredende sjefredaktør og nåværende spesialrådgiver for Gazeta Wyborcza Foundation, hever Golden Pen of Freedom Award når han og Joanna Krawczyk, leder for partnerskap i Gazeta Wyborcza og styreleder for Gazeta Wyborcza Foundation, tok imot prisen med den spanske kong Felipe VI til stede for å hedre dem. Prisutdelingen fant sted under World News Congress i Spania i september 2022.

Foto: Asier Alkorta/WAN-IFRA

WAN-IFRA World News Congress - Zaragoza september 2022

Budstikka er midt i en strategiprosess, for å styrke oss i det digitale abonnementsmarkedet. Formålet med stipendreisen til WAN-IFRA World News Conference i Zaragoza var å fange opp ideer til hvordan Budstikka kan nærme seg leserne i to kommuner med 220.000 innbyggere og mange mindre lokalsamfunn med egen identitet.

Stipendrapport: Dag-Otter Johansen, politisk redaktør Budstikka

Engasjement. Et nøkkelord i mange av seansene var engagement. Interessant siden Engasjement også er vårt viktigste måleparameter for tiden. Eksempelvis oppgir Independent at registrerte brukere er 11 ganger mer engasjerte enn uregistrerte, mens abonnenter er 62 ganger mer engasjerte. Det er disse det er viktig å foredle, slik at de forblir varige lesere.

I en diskusjon mellom Independent, Reach og Viafoura ble det understreket nødvendigheten av å forstå og segmentere brukere, ikke bare på alder, men også ned på postnummer. Reach oppgir å utgi over 300 nyhetsbrev og 3 millioner registrerte kunder på tjenesten In your area, som er postnummerbasert.

Dette er relevant også i Asker og Bærum, hvor det bygges helt nye byer med stor grad av tilflyttere på Fornebu og Sandvika til mer spredte tettsteder i Asker. Mye innhold er naturlig nok felles, mye kan også med fordel segmenteres og personaliseres.

Robotjournalistikk.  Ett svar som peker seg ut for å komme nærmere leserne er robotjournalistikk. Det høres paradoksalt ut, men konferansen hadde interessante seanser om hvordan kunstig intelligens (AI) gjort riktig både kan bidra til å skape mer innhold og frigjøre tid til annen journalistikk. Blant annet snakket Bergens Tidendes Jan Stian Vold og United Robots’ Cecilia Campbell om dette.

Konferansen synliggjorde mulighetene som ligger i robotjournalistikk. Gjennom å automatisere eiendomsoverdragelser, fotballreferater, værtjenester og årsrapporter er det mulig å skape mer innhold som på sikt også bør kunne skreddersys mer mot den enkelte brukere - dvs at du får fotballreferatene fra dine barns lag, oversikt over boligmarkedet der du bor og du får vite hvordan det går økonomisk med den lokale frisøren og bakeren.

Det er også viktig å forstå og understreke at dette er ment som et supplement til ordinær journalistikk, ikke en erstatning for journalister.

Mer om dette her og her.

Format.  Mange av seansene på konferansen var basert på panelsamtaler. Jeg synes dette er et krevende format, hvor ofte utgangspunktet til de som snakker blir veldig forskjellig. Jeg hadde foretrukket flere enkeltforedrag, der det presenteres et case med beskrivelse av problemstilling, hva som er gjort og hvilke resultater som ble oppnådd.

Flere av seansene i hovedsalen gikk forøvrig første dag på spansk, slik at du var avhengig av tolketjeneste for å følge diskusjonene.

Pris til Gazeta Wyborcza. Konferansens åpningsdag var også World News Day. Her mottok polske Gazeta Wyborcza og deres stiftelse The Golden Pen of Freedom fra kong Felipe av Spania. De er under kontinuerlig press fra myndighetene, blant annet gjennom utallige rettssaker. Utdelingen var derfor en viktig påminnelse om at uavhengig journalistikk er under press også i nære land i Europa.