Kåre Valebrokk døde i 2013. 17. desember 2020 ville han ha fylt 80 år. 

Foto: Frode 

Bli inspirert av Kåre Valebrokk – få tilsendt gratis bok om redaktørlegenden

I dag, 17. desember 2020, ville presselegenden Kåre Valebrokk fylt 80 år. I den anledning donerer Magne S. Otterdal et parti eksemplarer av boka «Valebrokks metode» til NRs medlemmer. Du kan bestille et gratis eksemplar av boka her.

Kåre Valebrokk måtte gi tapt for kreftsykdom i 2013. Da var han 73 år gammel. Nå kan du få boken om hans karriere og lederstil, som en gave i anledning 80-årsmarkeringen.

Bestill et gratis eks av "Valebrokks metode" her.

Valebrokk ble en legende som redaktør og pressemann allerede da han ledet Dagens Næringsliv til stadig nye høyder på 1980- og 1990-tallet.  Han som en periode i yngre år solgte gravemaskiner, ble for alvor kjent da han satset stort på undersøkende næringslivsjournalistikk, eller gravejournalistikk, lenge før det ble noe «alle» ville drive med.

Med en målbevisst redaktørs kløkt klarte han år etter år, med redaksjonelle budsjetter som verktøy, å utvikle et drivende godt og nyskapende journalistisk miljø i Dagens Næringsliv. Han toppet sin redaktørkarriere da han som 59-åring gikk over til sjefjobben i TV2.

I anledning 80-årsdagen doneres et antall eksemplarer av boken «Valebrokks metode» til Redaktørforeningens medlemmer.  Boken ble ført i pennen etter Valebrokks død i 2013 av Magne S. Otterdal og Trond Vernegg. Otterdal er redaktør i Oslo Business Memo og medlem i Norsk Redaktørforening.

- Mens den frie redaktørstyrte journalistikken stadig er under økende press, håper jeg at boka «Valebrokks metode» vil være til inspirasjon og nytte for dagens redaktører. Derfor vil jeg gjerne dele boken med mine redaktørkolleger, sier Otterdal.

Samtidig som Valebrokk klarte å gjøre kvalitetsjournalistikken til en god forretningsmodell i VG, DN og TV2, var han ofte raus med medarbeidere og kolleger som stod på for journalistikken. 

– Ta denne, du trenger den mer enn meg, sa Kåre en gang til en av sine unge ansatte.  Han ga bort frakken sin til medarbeideren.  Det er absolutt i Kåres ånd å gi bort boken om ham til yngre kolleger som kanskje trenger litt klassisk redaktørinspirasjon, sier Otterdal.

Medforfatter Trond Vernegg synes det er et godt tiltak at bøkene nå deles med Norsk Redaktørforenings medlemmer.

- Dette er en hyggelig gest av Magne Otterdal. Jeg minnes Kåre Valebrokk som en helstøpt redaktør som alltid sto fjellstøtt på journalistikkens prinsipper om uavhengighet, kvalitet og redelighet. Dessuten var han en fest å være sammen med, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

 Bøkene ligger klar til å bli sendt ut som gave til redaktørforeningens medlemmer, så langt lageret rekker. Boken ble støttet av Fritt Ord og Pressens Faglitteraturfond, og utgitt av Cappelen Damm Akademisk. Bøkene deles ut etter først til mølla-prinsippet. 

Fra vaskeseddelen:

«Valebrokk visste hvordan han skulle lede sine medarbeidere til suksess og hvordan han skulle forholde seg til sine eiere og styrer.  Han utviklet nye publikasjoner og kanaler og bygget nettverk.  Valebrokk ble en av norsk næringslivs sterkeste ledere som frihetsdyrkende journalist og redaktør.»