Foto: NTB scanpix

Bråstopp for Smittestopp-appen

FHI har slettet alle data fra appen Smittestopp og stopper midlertidig innsamlingen av data etter varsel om forbud fra Datatilsynet.

12. juni sendte Datatilsynet varsel om vedtak om midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger til Folkehelseinstituttet. I brevet skriver Datatilsynet «Ut fra dagens situasjon med lav smitteutbredelse, lav oppslutning om Smittestopp og mangelfull oppnåelse av formålene om smittesporing og evaluering av smitteverntiltak, anser vi imidlertid ikke lenger Smittestopp som et forholdsmessig inngrep i den enkelte brukers personvern».

– Vi mener det ikke er uforholdsmessig inngripende. Vi mener det vil svekke deler av beredskapen vår når vi sletter data, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NRK.

Appen har ifølge Folkehelseinstituttet blitt lastet ned 1,6 millionar ganger, og har nesten 600 000 aktive brukere som deler data med FHI, ifølge tall fra 3. juni.

NR har vært svært skeptisk til appens innsamling av personopplysninger, særlig med tanke på kildevernet og har hatt møte med FHI om dette. Kort tid etter lanseringen av appen, utformet NR en veileder til redaktørene om bruk av appen.

E fersk undersøkelse fra Amnesty International viser at appen Smittestopp er blant de appen som kommer dårligst ut i verden når det gjelder personvern.

Smittestopp-appen lagrer hvor vi er, når vi er der, og telefonnummeret vårt, som gjør at vi kan identifiseres. Og den lagrer hvem vi møter. GPS-koordinatene fra telefonene blir automatisk lastet opp til en sentral server. Og informasjonen fra «Smittestopp» havner i utlandet, på en Microsoft-server i Irland.