Bildet av barna som flykter fra napalmbombing gjorde sterkt inntrykk på den amerikanske opinionen under Vietnam-krigen. Dette bildet ble for sterk kost for Facebook.

Foto: Nick Út, Associated Press

Deler innlegg etter utestengelse

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum er utestengt fra Facebook i 24 timer for å ha postet en lederartikkel med bildet av jenta som flykter fra napalmbombingen. NRs generalsekretær og assisterende generalsekretær reagerer med å dele den sammen lenken på facebook.

"Det viser - nok en gang - at FBs ledelse enten slett ikke forstår hvordan fri og åpen debatt fungerer i et demokratisk samfunn, eller at de ikke tåler offentlig kritikk. Derfor deler jeg Gunnar Stavrums lederartikkel på min side, og oppfordrer andre til å gjøre det samme, eller dele denne oppfordringen."

Det skriver NRs generalsekretær Arne Jensen på sin Facebook-side. Det samme gjør assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø. 

Det var etter å ha publisert denne lederen at Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen, ble utestengt fra Facebook i 24 timer. Det ble kjent onsdag kveld. 

Det er trolig første gang en norsk redaktør er utestengt fra nettsamfunnet. 

Det var et innlegg av forfatter Tom Egeland som først ble fjernet, Egeland delte det samme krigsbildet av den nakne Kim Phuc som løper gråtende nedover gaten etter et napalmangrep under Vietnamkrigen i 1972 på sin konto - sammen med flere andre ikoniske pressefotografier gjennom historien. 

Innlegget ble fjernet fordi det brøt med Facebooks regler for nakenhet. 

- Det minste vi burde kunne forvente er at Facebook tåler kritikk for en beslutning om ikke bare å sensurere et av historiens mest kjente krigsbilder, men også en redaksjonell kommentar om bakgrunnen, sier Gunnar Stavrum til Nettavisen.

Les Tom Egelands kommentar om saken her.

Jurist Anine Kierulf, NRs generalsekretær Arne Jensen og Adresseavisens utviklingsredaktør Ingeborg Volan deltok i debatt om Facebooks fjerning av innlegg i Dagsnytt 18 fredag 26. august.