Illustrasjon: Inge Grødum, fritt etter Nick Ut og Mark Zuckerberg

Her er opptak fra Facebookdebatten

Patrick Walker fra Facebook, kulturministeren og Espen Egil Hansen deltok i debatt om Facebook, redaktøransvar og ytringsfrihet på NRs høstmøte mandag 31. oktober. Her er opptaket fra hele sesjonen.

HER ER OPPTAKET FRA FACEBOOK-DEBATTEN

Tidligere i høst sendte kulturminister Linda Hofstad Helleland og  styreleder i Norsk Redaktørforening , Harald Stanghelle en felles invitasjon til Facebook om å komme til NRs høstmøte. Facebook takket ja til invitasjonen og sendte sin direktør med ansvar for mediapartnerskap i Europa, Midt-Østen og Afrika, Patrick Walker, til å snakke på konferansen og lytte til synspunktene fra norske redaktører og den norske kulturministeren. Les mer her.

Walker holdt en innledning etterfulgt av innlegg fra kulturminister Linda Hofstad Helleland og Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen. Deretter deltok alle tre i en debatt ledet av Sindre Østgård. Her deltok også Monica Lid, digitalredaktør i Egmont og Jan Thoresen, digitalredaktør i Aller.

Se programmet for høstmøtet her.

Bakgrunnen for invitasjonen til Facebook var flere hendelser den siste tiden som har skapt bekymring blant norske redaktører. Det startet med at forfatter Tom Egeland postet det ikoniske bildet av Kim Phuc som flyktet fra napalmbombene under Vietnamkrigen på sin facebookkonto.

På grunn av Facebooks nulltoleranse for bilder av nakne barn, ble bildet først fjernet av Facebooks sikkerhetsteam. Nå kan imidlertid bildet bli delt på Facebook. I kjølvannet av saken startet en debatt om ytringsfrihet, redaktøransvar og Facebooks rolle som stor global aktør, blant annet når det gjelder distribusjon av innhold fra redaktørstyrte medier. Fredag 9. september publiserte Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen et åpent brev til Mark Zuckerberg som fikk stor internasjonal oppmerksomhet.