Illustrasjon: Marvin Halleraker/ Foto:Ståle Lidsheim, NJ

Marvin Halleraker har laget årets avistegning

Marvin Halleraker får prisen Årets avistegning for sin tolkning av da fiskeriminister Per Sandberg (Frp) måtte gå av i august 2018. 

Prisen Årets avistegning ble delt ut under landsmøtet i Norsk Journalistlag på Fornebu onsdag 27. mars 2019. Juryleider Terje Eidsvåg (Adresseavisen) stod for prisutdelinga på vegne av ein jury med representanter fra NJ (Eidsvåg), Norsk Redaktørforening (Sarah Sørheim, Aftenposten), Eirik Hoff Lysholm (Dagsavisen) og Bianca Bøge (Avistegnernes Hus).

Juryen skriver følgende i si begrunnelse:

«Avistegning har blitt en bredere sjanger enn kanskje noen gang, fra illustrasjoner til karikaturer og skarpe kommentarer. Årets mange innsendte kandidater gir et talende bilde både av tidsånd og noen av de største og viktigste sakene i medieårene de representerer.

Prisen for årets avistegning går til en kommentar- og karikaturtegning som viser hvordan avistegningen på unikt vis kan ta en sak på kornet og sette den på spissen. Både i teknikk og innhold er årets avistegning et eksempel på hvor uforlignelig resultatet kan bli når en av landets beste og ledende avistegnere gir oss sin tolkning av en aktuell sak fra nyhetsbildet. Det har etter hvert vært mange statsråder som har måttet gå i perioden, men ingen har vært bedre fanget i strek enn Marvin Hallerakers tegning av da fiskeriminister Per Sandberg måtte gå av i august 2018, tegnet for Aftenposten.»

Det ble også delt ut hederlig omtale til to tegninger.

Siri Dokken får hederleg omtale for sib tolking av metoo-kampanjen, en av de største nyheitssakene i både 2017 og 2018. Tegningen ble publisert i Dagsavisen 13. januar 2018. Juryen skriver:

«En av de største sakene i nyhets- og derfor også tegneårene 2017 og 2018 er metoo-kampanjen. Blant mange gode tegninger om dette temaet var det en som skilte seg klart ut. Tilsynelatende enkelt, men overrumplende og med kombinasjonen av raffinement og frekkhet som ofte preger de beste avistegningene. Etter-metoo-tegningen til Siri Dokken i Dagsavisen er en tegning som vil bli stående og viser avistegning av internasjonalt format. Hederlig omtale går til Siri Dokken, Dagsavisen.»

Andreas Brekke får hederlig omtale for tegningen Hatytringer, som stod på trykk i Aftenposten Junior 2. oktober 2018. Juryen skriver:

«Digitale hatmeldinger blant barn og ungdom er et tema som jevnlig har vært i nyhetsbildet de siste årene. Aftenposten Junior har illustrert temaet svært godt i form av en tegning som har blitt mye delt på sosiale medier. En røff tegning med flere lag som går rett i magen på barn som voksne.  Hederlig omtale går til Andreas Brekke, Aftenposten Junior.»

 

Årets avistegning er en pris innstiftet av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening. Prisen på 30.000 kroner blir delt ut annethvert år og skal synleggjøre tegningen som et eget journalistisk uttrykk i trykte medier og på nett.

Til Årets avistegning 2019 kunne tegninger publisert i 2017 og 2018 delta. Hver tegner kunne sende inn inntil tre bidrag. Det kom inn 96 bidrag fra 37 tegnere.