Reagerer på at Helsedirektoratet nektet å strømme pressebrief

Journalister utenfor Oslo fikk ikke tilgang til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets presseorientering tirsdag. Sammen med Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag, skrev NR brev til Helsedirektoratet om hendelsen, og i etterkant har direktoratet tatt selvkritikk.

Tirsdag 24. mars ble det holdt en presseorientering i Helsedirektoratets lokaler i Oslo, hvor informasjonen hadde sperrefrist til pressekonferansen klokka 16.

Orienteringen gjaldt den nye risikorapporten som ble presentert av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

Møtet ble derimot ikkje strømmet til medium utenfor Oslo, og dermed fikk ingen mediehus uten journalistar i det sentrale Østlandsområdet tilgang til orienteringen. 

- Dette mener jeg er uakseptabelt. Jeg ba direktoratet om å gå en ny runde og sette opp ein stream, sier nyhetsredaktør Trond Olav Skrunes i Bergens Tidende til Medier24.

Da BT ikke fikk tilgang på strømming av møtet, tok de kontakt med NTB som var innstilt på å sette opp strømming for medier utenfor Oslo. Dette fikk NTB ikke lov til. Direktoratet endte opp med å tilby BT å være med på telefon.

Sammen med NP og NJ skrev NR brev til direktoratet om saken. I brevet skriver organisasjonene blant annet: «Det mener vi er svært uheldig. Dertil kommer det paradoksale i at i en tid hvor det legges stor vekt på å holde avstand og å unngå samlinger av mennesker, så har de fremste myndigheter i kampen mot epidemien et informasjonsopplegg som forutsetter personlig, fysisk oppmøte innendørs», skriver de tre organisasjonene i brevet.

I etterkant har Helsedirektoratet tatt selvkritikk og skriver følgende i en epost til NR:
"Vi gjorde helt klart noen feilvurderinger, blant annet hadde vi ikke i tilstrekkelig grad tenkt på hvordan vi skulle ivareta regionale medier. I siste liten tilbød vi at redaksjonene i de største regionale mediene kunne lytte inn, men ser at tilbudet ikke var godt nok."

Les mer i Medier24