Maria Ressa fotografert i 2019.

Foto: NTB scanpix

Reagerer sterkt på dom mot Maria Ressa

Redaktør for det filippinske nettmagasinet Rappler, Maria Ressa ble mandag i en domstol på Filippinene kjent skyldig etter tiltalen om injurier og må sone opptil seks år i fengsel. Dommen vekker sterke reaksjoner, og International Press Institute mener den er et sørgelig bevis på hvordan det står til med presse- og ytringsfriheten i landet.

Dommen om fengsel i opptil seks år, og minimum seks måneder, falt i en domstol i landets hovedstad Manila mandag 15. juni.

En av dem som reagerer på dommen er styreleder i IPI Norge og styreleder for IPI internasjonalt, Ole Kristian Bjellaanes. IPI står for International Press Institute og er verdens eldste pressefrihetsorganisasjon. Han kjenner Maria Ressa fra IPI-styret der hun også er medlem.

- Jeg har lært Maria å kjenne som svært modig i utøvelsen av redaktørrollen i Rapplejournalistikk som har blitt dømt, og dommen er et sørgelig bevis på hvordan det står til med presse- og ytringsfriheten på Filippinene, sier styreleder i IPI Norge, Ole Kristian Bjellanes.

- Jeg kjenner Maria Ressa som en usedvanlig modig og rakrygget redaktør, og har ved flere anledning blitt både rørt og opprørt over hennes fortellinger om Rappler og deres journalistikk. Hennes sak bør bekymre alle som er genuint opptatt av ytringsfrihet, pressefrihet og demokrati, sier NRs generalsekretær Arne Jensen.

Ressa ble i februar i år pågrepet, siktet for å ha ærekrenket en forretningsmann i 2012. Påtalemyndigheten siktet henne også for en rekke andre forhold, blant annet brudd på loven om utenlandsk eierskap av mediene og skatteloven. Ressa vil anke dommen.

International Press Institute (IPI) har satt i gang en kampanje til støtte for Maria Ressa. Hun ble valgt inn i det internasjonale styret i IPI for to år siden og har gjennom mange år  kjempet en kamp for ytringsfriheten og den undersøkende journalistikken på Filippinene der hun har etablert det anerkjente nettmagasinet Rappler.
 
Styret i den norske avdelingen av IPI sendte 10. juni brev til den filippinske ambassadøren til Norge med oppfordring om å legge press på myndighetene om å frafalle tiltalen mot Maria Ressa og dermed støtte opp om menneskerettigheter, pressefrihet og demokratiske verdier.
Det norske IPI-styret består av leder Ole Kristian Bjellaanes (NTB) som også er medlem av det internasjonale IPI-styret, nestleder Trine Eilertsen (Aftenposten) og styremedlemmene Bjørn G. Sæbø (Rogalands Avis) og Eirin Eikefjord (Bergens Tidende).