Styreleder i den nasjonale komiteen av International Press Institute, Ole Kristian Bjellaanes (t.h.) reagerer sterkt på kidnappingen av Roman Protasevich (t.v.) og generelt hvordan hviterussiske myndigheter behandler journalister.

(Foto: Reuters/Lise Åserud, NTB)

Sterke reaksjoner overfor Hviterussland

Den norske nasjonalkomiteen av International Press Institute (IPI) har skrevet brev til Hviterusslands ambassadør til Norge og Norges utenriksminister. I brevet til ambassadøren fordømmer styreleder Ole Kristian Bjellaanes (NTB) kidnappingen av Roman Protasevich og Sofia Sapega og det såkalte «intervjuet» med Protasevich på den statlige tv-kanalen i begynnelsen av juni. I brevet til utenriksministeren ber Bjellaanes Norge om å fordømme angrepene på journalister.

IPI som har rundt 50 norske medlemmer, ber Norge fordømme angrepene på journalister i Hviterussland og be om samtaler med hviterussiske myndigheter, kreve at Roman Protasevich og Sofia Sapega blir løslatt umiddelbart og legge press på hviterussiske myndigheter for å la et team av uavhengige medisinske eksperter og internasjonale journalistorganisasjoner besøke alle journalister som for tiden er fengslet i landet. Les brevet til utenriksminister Ine Eriksen Søreide her.

I brevet til den hviterussiske ambassadøren til Norge, fordømmer IPI kidnappingen av Roman Protasevich og Sofia Sapega og det såkalte «intervjuet» med Protasevich på den statlige tv-kanalen i begynnelsen av juni. Organisasjonen krever også at hviterussiske myndigheter stanser alle angrep på journalister og medieorganisasjoner og at de løslater alle fengslede journalister og medarbeidere. Les brevet til ambassadøren her.