Foto: Reidun Kjelling Nybø/Birgit Røe Mathisen

Vellykket karrieredag på Nord universitet

16. januar deltok redaktører og journalister fra mediehus i Nord-Norge og Trøndelag på karrieredag på Nord universitet. Der møtte de journaliststudenter fra alle de tre kullene på universitetet. 

– En nyttig møteplass. Dette bør gjentas, og enda flere redaksjoner bør se verdien av å bli kjent med potensielle nye journalister på denne måten, sier NRs generalsekretær Reidun Kjelling Nybø som også deltok på karrieredagen.

Initiativet til arrangementet kom fra Nord universitet i kjølvannet av møter mellom medieorganisasjonene og journalistutdanningene i april i fjor.

I tillegg til stands og mulighet for samtaler mellom redaktører og journalister fra de enkelte mediehusene og journaliststudentene, var det presentasjoner og debatt om rekruttering. Tre unge journalister fortalte hvorfor journalist er verdens beste yrke.

- Skap dine egne muligheter, få masse erfaring tidlig, velg leder framfor logo og finn din indre motivasjon, var de fire rådene fra Karen Anna Kleppe, journalist i TV 2.

Også Marita Skoglund, fersk journalist i Rana Blad og Ingrid Årdal fra NRK delte sine erfaringer fra journalistyrket.

-  Det er en selvfølge at vi må være her. Svært mange lokalaviser sliter med rekruttering. Det er en stor utfordring at det ikke finnes journalistutdanning i Trøndelag, sier ansvarlig redaktør i Innherred, Espen Leirset.

Han var en av redaktørene som var til stede på Nord universitet mandag. En annen var den helt ferske redaktøren i Bodø nu, Simen Pedersen.

- Vi må selvsagt prioritere å være her. I likhet med mange andre redaksjoner sliter vi med å få søkere til ledige journaliststillinger. Akkurat nå har vi et vikariat ledig, sier Pedersen som tiltrådte stillingen ved nyttår.

- Dette er første gang journalistutdanninga har arrangert karrieredag. Målet vårt var å lage en møteplass mellom unge studenter som snart er på vei ut i arbeidslivet, og de redaksjonene som skal rekruttere og ansette dem. Vi håper også en dag som dette kan bidra til å styrke studentenes journalistidentitet og gjøre dem trygge på at gjort et godt utdanningsvalg, som de bruker til å faktisk bli journalister. Det sier Birgit Røe Mathisen som er professor og studieprogramansvarlig for journalistikk ved Nord universitet. 

Andre mediehus som var representert var Vesterålen Online (VOL) NRK, Nord-Salten Avis, Trønder-Avisa, Lofotposten, Nye Troms, Rana Blad, Helgelendingen og Brønnøysunds Avis.

I tillegg til NR var også LLA og NJ representert på karrieredagen.

– Dette var veldig nyttig, både for bransjen og for studentene. Studentene kunne bli tryggere på at de velger riktig vei og at de kan få jobb, og avisene i området fikk hilst på studentene, sier generalsekretær i LLA, Tomas Bruvik.

Målet er å få til flere slike karrieredager ved journalistutdanningene. I Oslo er det planlagt et arrangement i mars.

- Vi har fått mange gode tilbakemeldinger etter dagen. Nå skal vi evaluere og ta med oss erfaringene videre når vi skal planlegge neste år Karrieredag. For dette vil vi gjenta, slår Birgit Røe Mathisen fast.

Etter det faglige programmet arrangerte NJs studentlag på universitetet debatt om Helse Nords nye praksis der de ikke lenger vil gi mediene informasjon om personer som er skadet i ulykker. Kommunikasjonssjef ved Nordlandssykehuset, Randi Angelsen, deltok sammen med TV 2-reporter Roy Arne Salater og NRs generalsekretær Reidun Kjelling Nybø.