- Vår kartlegging tyder på at kvinner, yngre medarbeidere og midlertidig ansatte er særlig utsatt. Jeg oppfordrer redaktørene til å sørge for å ha på plass gode, lokale rutiner for varsling og særlig være oppmerksom på utsatte grupper. Det er også viktig å ha et godt samarbeid med de tillitsvalgte, påpeker NRs generalsekretær, Arne Jensen.

(Foto: NTB scanpix)

- Vi må fortsette jobben med å skape trygge arbeidsplasser for alle

- Resultatene av undersøkelsen tyder på at mediebransjen er mer bevisst på å forebygge seksuell trakassering. Færre rapporterer om seksuell trakassering, flere kjenner til varslingsregler og flere velger å varsle om seksuell trakassering. Men resultatene må ikke bli en sovepute for bransjen. For norske redaktører er det viktig å skape redaksjonelle miljøer hvor det er trygt for alle.

Det sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening etter at kartleggingen om seksuell trakassering i mediebransjen ble presentert tirsdag 21. januar. Se opptak fra pressekonferansen her.

Arne Jensen er fornøyd med at det er så stor oppslutning omkring kartleggingen. 5221 svarte på undersøkelsen som ble sendt ut i november. Men selv om det er færre som rapporterer om seksuell trakassering i denne undersøkelsen enn for to år siden, er Jensen opptatt av at bransjen fortsatt må jobbe aktivt med forebygging av seksuell trakassering. 

HER ER RAPPORTEN ETTER KARTLEGGINGEN AV SEKSUELL TRAKASSERING 

Her er den felles pressemeldingen om undersøkelsen fra de ni samarbeidende organisasjonene. 

- Vår kartlegging tyder på at kvinner, yngre medarbeidere og midlertidig ansatte er særlig utsatt. Jeg oppfordrer redaktørene til å sørge for å ha på plass gode, lokale rutiner for varsling og særlig være oppmerksom på utsatte grupper. Det er også viktig å ha et godt samarbeid med de tillitsvalgte, påpeker NRs generalsekretær.

Norsk Redaktørforening jobber aktivt for å spre kunnskap om forebygging og håndtering av seksuell trakassering. I kjølvannet av den første kartleggingen, utformet NR en egen veileder for redaktører. I samarbeid med Likestillings og diskrimineringsombudet og MBL laget NR også et webkurs om forebygging og håndtering av seksuell trakassering. NR gir også personlig veiledning til redaktører i konkrete saker.

- Seksuell trakassering og viktigheten av lederatferd og et trygt og åpent arbeidsmiljø har vært tema på de fleste av våre kurs og redaktørsamlinger de siste årene. Å sørge for trygge og gode arbeidsplasser uten seksuell trakassering er også helt avgjørende for fremtidig rekruttering til bransjen, understreker Arne Jensen.

Norsk Redaktørforening vil bruke resultatene fra undersøkelsen i rådgivingen overfor medlemmene. Resultatene vil også bli brukt på kurs og samlinger framover.

NRs generalsekretær takker alle som har svart på undersøkelsen og setter stor pris på at alle medlemsorganisasjonene i Norsk Presseforbund har samarbeidet om kartleggingen.

- Dette viser at en samlet mediebransje tar forebygging av seksuell trakassering på alvor. 

For spørsmål om undersøkelsen - kontakt:
Arne Jensen, generalsekretær arne.jensen@nored.no - 90 77 87 47
Reidun Kjelling Nybø, ass. generalsekretær rkn@nored.no - 91 10 55 11

Les mer om undersøkelsen her.