”South By South West” – forkortet SXSW - er en ti dagers happening  som arrangeres i midten av mars hvert år - dels konferanse, dels festival.  

Veiviser for redaktører som ikke har vært på SXSW før

Oslo Redaktørforening arrangerte studietur til South By Southwest i mars 2019.
Her finner du nyttige erfaringer, samlet av Helen Vogt, som fungerte som reiseleder på turen.

ER DETTE NOE FOR MEG?

”SXSW dedicates itself to helping creative people achieve their goals”

FØR DU DRAR:

Vet du ingenting om Austin?  Begynn med å lese denne artikkelen fra The Telegraph: Is this Americas coolest city?

 

PÅMELDING:

”South By Southwest” – forkortet SXSW - er en ti dagers happening  som arrangeres i midten av mars hvert år - dels konferanse, dels festival.  Interaktiv-konferansen, som mediefolk flokker til,  har 15-20 ulike ”tracks”:  Teknologi,  journalistikk, design,  ”intelligent future”, ”social impact” med mye mer. 
Musikk, Film og Gaming er de andre hovedarrangementene.

Når du er påmeldt som Interaktiv-deltaker har du prioritert adgang til alle Interaktiv-sesjoner, men slipper også inn på Musikk- og Film-events hvis det er plass. ”Platinum Badge” gir fri adgang overalt (men ikke garantert plass). Det er mulig å be om ExpressPass (som gir garantert plass) til to sesjoner per dag. Det åpnes for bestilling kl 09 dagen før.  Express Pass koster ingenting, men til populære sesjoner blir de revet bort i løpet av få minutter.

I tillegg til hundrevis av foredrag og paneldiskusjoner arrangeres det såkalte mentor-møter, der du kan tegne deg for et 15 minutters én-til-én møte med noen av de mange interessante innlederne.

Interaktiv-sesjonene er konsentrert over en 6-7-dagers periode f.o.m. åpningsdagen fredag t.o.m. onsdag/torsdag i påfølgende uke. Avslutningshelgen er viet Musikk og Gaming.  

Pris for Interaktiv-delen starter på 825 USD hvis du bestiller et halvt år i forveien – og går opp til 1325 USD hvis du kommer i siste liten (dette var prisene for 2019).  For 300 USD ekstra får du ”Platinum Badge” 

OVERNATTING:

Bestill så tidlig som overhodet mulig! Arrangørene har forhåndsreservert de aller fleste av byens hoteller. Disse rommene kan bare bookes av folk som allerede har betalt konferanseavgiften.  Det åpnes for hotellbestillinger ca 1. august (altså mer enn 7 måneder i forkant). Nettsidene gir god oversikt over beliggenhet og transportmuligheter for de ulike alternativene.

Det er ikke mulig å få hotell i sentrum med mindre du er veldig tidlig ute.  Er du ute i siste liten er kanskje hotellene rundt flyplassen de eneste som er ledige. Det er kort vei inn til sentrum, men trafikken går ofte tregt, og du får garantert større utbytte om du sikrer deg et rom i gang- eller sykkelavstand fra konferanseområdet. Regn uansett med å betale minst to-tre ganger så mye som normalt.

(Studiegruppa fra OR bodde i 2019 på Embassy Suites Downtown, som ligger i grei gangavstand uten å være midt i heksegryta)

Hvis dere reiser flere sammen er Airbnb et bra alternativ.  I funky nabolag som South Congress (SoCo) og East Austin er det mulig å få leid hus med en drøy halvtimes gangavstand til konferanseområdet i Downtown.  Dette er svært populært, og prisene er høye.

DoAwesomeStuff har laget en guide til Austins nabolag  som kan være nyttig hvis du vurderer å leie hus.

 

FLYFORBINDELSER: 

Austin har få direkteforbindelser med Europa. Raskest fra Oslo er p.t. Norwegian og British Airways, som begge flyr direkte til Austin fra London.

SAS til Chicago, med United videre til Austin, er også et bra alternativ.

Hvis du har tenkt å kombinere med en roadtrip i Texas kan det være aktuelt å fly til Houston (mange direktefly fra Europa & billige billetter) og leie bil på flyplassen der. Kjøreturen til Austin tar ca tre timer.

 

VÆR OG KLÆR

Regn med ustabilt vær og store temperaturvariasjoner!  I 2019 var det behov for både ullgenser, regnjakke, sandaler og solbriller.

 

FAGLIGE FORBEREDELSER: 

Les programmet grundig - og legg en plan for hvilke sesjoner du vil prioritere! 

Bruk favorittfunksjonen på arrangørens nettside til å lage ditt personlige program, der du gjerne blinker ut flere parallelle alternativer – i fall én av de sesjonene du hadde siktet deg inn mot skulle vise seg å være overfylt (Interaktiv-konferansen har rundt 40.000 påmeldte – og totalt har SXSW over 70.000 deltakere).

Husk å ta høyde for at det tar tid å forflytte seg mellom konferanselokalene. En halv time mellom sesjonene betyr ikke at du har god tid. Det er ofte kø for å komme inn på de populære sesjonene, og hvis du vil ha størst mulig utbytte gjelder det å unngå å kaste bort tid på å pendle mellom de ulike konferanselokalene.

  • Last ned arrangørens mobilapp SXSW GO for å ha det oppdaterte programmet tilgjengelig til enhver tid.
  • Opprett en profil på SXSW SOCIAL for å fortelle at du skal til Austin og etablere kontakt med andre deltakere.

 NÅR DU ER I AUSTIN: Hvordan få med seg mest mulig? 

Konferansen er spredt over hele Downtown, men de fleste Interaktiv-sesjonene holdes enten i Austin Convention Center, ACC (der du registrerer deg og plukker opp akkreditering), eller på nærliggendehoteller som JW Marriot,  Hilton Downtown eller Fairmont (OBS: alle kjedene har flere hoteller i Austin, så vær nøye med navnet når du googler adressen).

Du må beregne minst 15-20 min gangavstand mellom konferansestedene - det er mange mennesker overalt, og ofte kø i rulletrappene.

En rask matbit mellom slagene får du fra en av byens berømte foodtrucks som står parkert i området rundt konferansesenteret og sørover langs Rainey Street, der det også ligger mange hyggelige kafer  & barer.

 

LOKAL TRANSPORT: 

Taxi  er en dårlig idé innenfor det sentrale konferanseområdet, der flere gater er stengt for biltrafikk.  Sykkeldrosje er et raskere alternativ, men det aller mest fleksible er elektrisk sykkel eller sparkesykkel(på engelsk: scooter). Leiesyklene fra Jump (eid av Uber) og flere andre selskaper finnes overalt. Du låser sykkelen opp med en app, og setter den fra deg igjen hvor som helst. Det eneste som kreves er at du laster ned appen og legger inn et kredittkort.

De ordinære bysyklene - Austin Bcycle - er også populære, men disse må hentes og leveres på faste stasjoner. Registrer deg på nett hvis du vil bruke dem.

For litt lengre turer er  RideShare-alternativene ofte lettere å få tak i enn ordinære taxier.  Ride Austin er den lokale favoritten  - sjelden mer enn fem minutters ventetid på å bli hentet. Last ned appen deres og legg inn kredittkortinformasjonen din før du drar (det setter lokalbefolkningen pris på)!
Du kan også bruke Uber eller Lyft.

Avisa Austin Chronicle har laget en komplett oversikt over transporttilbudet.

Egen bil er helt unødvendig, selv om hotellet ditt ligger et stykke unna. Det er praktisk talt umulig å få parkert i nærheten av konferanselokalene.

Kollektivtransport-tilbudet er brukbart: Busser dekker hele byen. Last ned CapMetro-appen og få en ukesbillett for bare 11 USD (eller kjøp enkeltbillett hos sjåføren).

Byens eneste T-banelinje går i en sløyfe øst- og nordover fra endeholdeplassen, som ligger vis a vis konferansesenteret.  Effektivt om du bor nord i byen.

 

SOSIALT:

Hele byen er preget av ”South By”, som lokalbefolkningen kaller evenementet. Livemusikk-barene drar i gang allerede tidlig på formiddagen, så selv med norsk tidssone i kroppen er det mye moro å få med seg.

Lokalavisa Austin Chronicle har innholdsrike guider til alle byens attraksjoner, og sender ut daglige SXSW-nyhetsbrev med oversikt over alt som skjer – inkludert de utallige konsertene som ikke inngår i det offisielle festivalprogrammet og som er åpne for alle  (ofte gratis).

Sixth Street er partygata. Her ligger musikkbarene vegg i vegg, og det er liv og røre fra tidlig formiddag til langt på natt.

På den andre siden av elva, langs South Congress Avenue, finner man et litt mer laid back natteliv, noen gode restauranter,  og byens aller mest berømte livemusikk-lokale: The Continental Club.

 

Austin/Oslo, mars 2019

Helen Vogt