Gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent, redaksjonssjef Fredrick Malmberg i Kalle Fakta, VGs skrivecoach Svein Kjølberg, folka bak BBCs globale podkastsuksess "The Lazarus Heist" og TikTok-satsingen til de store mediehusene er fem gode grunner til å melde seg på Data-SKUP 2022. 

Fem grunner til at du bør sende medarbeiderne dine på Data-SKUP

Lørdag 22. oktober går årets Data-SKUP av stabelen, denne gangen i nye lokaler på Clarion Hotel The Hub i Oslo. SKUP-styret er i sluttspurten av planleggingen og lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten. 

Det er fortsatt ledige plasser på konferansen, påmelding gjøres her.

 Lørdag kveld skal Data-SKUP-prisen endelig deles ut igjen, etter tre års pause. Siden sist har prisen fått nye statutter. Juryen skal nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep. Nytt av året er også at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon. Her er kandidatene som kjemper om prisen.

Her er fem høydepunkter fra programmet: 

1. Svenskens valgavsløringer. To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. Graveredaksjonen Kalla fakta i TV 4 stod bak en av dem. Med provokasjon som metode viste redaksjonen at flere svenske partier var villige til å motta store, anonyme pengebidrag, til tross for at det er i strid med loven. På Data-SKUP forteller redaksjonssjef Fredrick Malmberg hvordan en idé han fikk for åtte år siden ble realisert i år - og hvordan redaksjonen jobbet bevisst for at andre redaksjoner skulle kunne følge opp arbeidet de hadde gjort. Han får selskap av gravejournalist David Baas i Expressen, som forteller hvordan han jobbet med avsløringene som førte til at flere SD-kandidater trakk seg. 

2. De beste triksene for å treffe på mobil. Det som før var ti sider i en papiravis er blitt til digitale fortellinger drevet at visuelle elementer på mobil. Men hvordan bygger du egentlig opp en gravesak tilpasset mobilformatet? VGs skrivecoach Svein Kjølberg kommer til Data-SKUP for å vise frem konkrete eksempler på hva som funker - og hva som er drepen for en mobil-leser.

3. Jakten på de cyberkriminelle. I mars i år forsvant kryptovaluta for fem milliarder kroner fra plattformen til nettspillet Axie Infinity. Norske spillere var blant de som ble rammet, og Økokrim samarbeidet med FBI om etterforskningen. Sporene peker mot den nordkoreanske hackergruppen The Lazarus Group. Men hvem er de? Geoff White er prisvinnende gravejournalist i BBC og har brukt måneder og år på det spørsmålet. Noen av svarene presenterte han i BBCs globale podkastsuksess "The Lazarus Heist". På Data-SKUP forteller White hvordan han gikk fram i granskingen av Nord-Koreas statlige online-krigere, hva de neste målene kan være, og ikke minst: Hva som kreves av oss som skal dekke framtidens cyberkriminalitet. 

4. Slik dekker vi krigen. Til Data-SKUP kommer også en av datajournalistene i det russiske nyhetsnettstedet Meduza, som har gjort seg bemerket som en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om hjemlandets krig mot Ukraina. Av sikkerhetshensyn vil navnet til redaksjonsmedlemmet ikke nevnes i programmet. Meduza vant Fritt Ords Pris i 2022 for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk. Gravesjef Anna Myroniuk i Kyiv Independent dekker menneskerettigheter, oligarker og ulovlig handel, og på Data-SKUP forteller hun om utfordringene hun møter som gravejournalist i krigssonen. I sosiale medier florerer det av oppsiktsvekkende og sjokkerende bilder og videoer fra krigen i Ukraina. De hevder å dokumentere krigen og de siviles lidelser, men langt fra alle er ekte og pålitelige. På Data-SKUP forteller redaksjonen i Faktisk Verifiserbar hvordan de finner ut hvor innholdet er fra og hva det egentlig viser.

5. TikTok - slik vil redaksjonene nå unge brukere. I starten ble journalister frarådet å laste ned appen av datasikkerhetshensyn. Nå er flere av landets største nyhetsredaksjoner selv på TikTok. Hvilke muligheter gir det til å nå en ung målgruppe- og hva slags utfordringer møter redaksjonene på some-plattformen som øker mest blant unge brukere?