Kulturminister Lubna Jaffery (t.v.) delte ut prisen for Årets avistegning til Fredrik Skavlan (i midten) på Medieleder i Kristiansand 4. juni. Juryleder Tom Erik Thorsen t.h.

(Foto: Lena Lislevand)

Årets avistegning til Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan vinner prisen for Årets avistegning med tegningen «Håndbok for politisk ledelse», publisert i Aftenposten. Juryen gir også hederlig omtale til tegninger fra Morten Mørland og Christian Bloom.

Konkurransen «Årets avistegning» løfter og hedrer avistegningen som et selvstendig, journalistisk uttrykk. Prisen deles ut årlig av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Årets pris ble delt ut på konferansen Medieleder 2024 som Norsk Redaktørforening arrangerer sammen med MBL. Det var kulturminister Lubna Jaffery som delte ut prisen.

Årets avistegning ble publisert i Aftenpostens lørdagsutgave 2. september 2023.

Fredrik Skavlan er journalist og tegner. I tillegg til avistegning har han illustrert en rekke bøker. Skavlan er medlem av Tegnerforbundet og innkjøpt av Nasjonalbiblioteket.

- Denne prisen overgår det meste. Det var avistegner jeg alltid ville bli, før tv tok meg. Og med tanke på det skyhøye nivået vi har på avistegnere i Norge, får man bare håpe juryen vet hva de gjør. Takknemlig er jeg uansett, sier Fredrik Skavlan.

Han mener at det å gjøre det litt barnslig er effektivt og avvæpnende når det kommer til politiske tegninger.

- I enkelte land kan denne typen «ydmykelse» bli tatt ille opp, men heldigvis er de godt forsynt med selvironi på Stortinget. Den har de sannelig fått bruk for, sier avistegneren.

Juryens begrunnelse:

- Det er pensum, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen i juni 2023. 

Han hadde med seg «Håndbok for politisk ledelse» på talerstolen da han kommenterte at kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) trakk seg etter å ha utnevnt venner til ulike verv. Saken var én i rekken av flere problematiske saker for landets politiske elite, med avsløringer på rekke og rad om habilitet, ektemenn som handlet aksjer, pendlerboliger og reiseregninger. 

Fredrik Skavlan har brukt avistegningens virkemidler til å formidle en stor og kompleks sak på en svært enkel og treffende måte. Enkelheten er banal og knusende. I sin barnlige uskyldighet er den ganske streng. 

Skavlans versjon av «Håndbok for politisk ledelse» illustrerer ikke bare en av de største og mest omtalte sakskompleksene i lang tid, men gjør det også på en selvstendig måte. Tegningen står svært godt på egne bein og har et formspråk som er gjenkjennelig og som oppsummerer saken på en enestående god måte.

Fredrik Skavlans «Håndbok for politisk ledelse» er Årets avistegning i 2023.

Juryen trekker i tillegg ut to tegninger som får hederlig omtale:

Hederlig omtale: Christian Bloom (Vårt Land) – «Julestjerna» Juryens begrunnelse: Referansene til historie og religion er tydelige. Christian Blooms poetiske uttrykk er slagkraftig og ikke til å misforstå. Vårt Land viet hele sin førsteside på lille julaften til en avistegning – og responsen har vært enorm. Juryen mener ikke bare at denne bruken av en avistegning bør inspirere flere, men også at «Julestjerna» av Christian Bloom fortjener hederlig omtale.

Morten Mørland (VG) – «Kneblet»  Juryens begrunnelse:Erling Borgen brukte sosiale medier som talerstol for å påpeke at «i disse tider der det ikke er lov å kritisere eller være motstander av norsk NATO-medlemskap», at «i disse tider der motstandere av norsk våpenstøtte til Ukraina-krigen skjelles ut for å løpe Putins ærend» og «i disse tider der det ikke lenger skal være lov å diskutere eller minne om USAs og NATOs og Norges kriger i Afghanistan, Irak og Libya». 

Det poengterte portrettet av Erling Borgen handler om så mye mer enn bare Borgen; Morten Mørland har et allmenngyldig poeng og trekker opp en større debatt med sin strek. Tegnerens evne til å kombinere det store bildet med de små og viktige detaljene er uovertruffen i kombinasjon med det satiriske. Morten Mørlands tegning av Erling Borgen får derfor hederlig omtale.

Til årets konkurranse kom det inn totalt 131 tegninger. Ti av disse ble plukket ut som finalister av juryen.

Juryen har bestått av Tom Erik Thorsen (sjefredaktør i Varden (leder)), Tone Sofie Aglen (politisk kommentator i NRK), Jens Kihl (kulturredaktør i Bergens Tidende) og Bianca Boege (stedsansvarlig Avistegnernes Hus).

- Årets konkurranse viser at det er en enorm bredde, kvalitet og kreativitet blant norske avistegnere. Det er svært gledelig, men har også gjort det krevende å velge en vinner. Vi mener imidlertid at Fredrik Skavlan, på flere måter, står ut og fram som årets beste tegning i svært skarp konkurranse. Virkemidlene og uttrykket illustrerer på en aldeles utmerket måte en sak som engasjerte hele landet - og det satiriske, barnlige og strenge fanger leseren. Det sier juryleder Tom Erik Thorsen.

Prisen er på 30.000 kroner. Under utdelingen sa Skavlan at han vil donere pengene til Amnesty.

Juryen har, i sin vurdering, lagt vekt på at avistegningen er et journalistisk uttrykksmiddel og at det er en illustrasjon til en dagsaktuell eller tidsaktuell begivenhet eller en kommentar til nyhetsdøgnet eller en pågående samfunnsdebatt. Videre har juryen vurdert om tegningen har et selvstendig meningsbærende uttrykk, gjerne i samspill med eller som utdypning av det skrevne ord og om den er nyskapende og/eller bidrar til å stimulere til nyskapning i norsk avistegning og har norsk særpreg, originalitet og kunstnerisk kvalitet.