Finaletegningene og juryen: f.v. Bianca Boege (Avistegnernes Hus), Tone Sofie Aglen (NRK), Jens Kihl (Bergens Tidende) og Tom Erik Thorsen (Varden)

Her er finalistene i Årets avistegning

Blant 131 innsendte bidrag har juryen plukket ut ti finalister. Vinneren kåres 4. juni.

Tegningene kan lastes ned her.

- Bidragene viste en stor bredde i år, og det er ekstra gledelig at det også var mange tegninger fra flere lokalaviser og lokale saker. Samtidig kan vi konstatere at landets politiske elite fikk ekstra hard medfart i 2023, med en rekke saker som ble plukket opp av avistegnerne. Å velge ut ti finalister var ikke en enkel oppgave, sier juryleder Tom Erik Thorsen.

I år deles prisen for Årets avistegning ut i forbindelse med konferansen Medieleder 2024, i Kristiansand 4. juni. Årets avistegning skal synliggjøre tegningen som et eget journalistisk uttrykk i trykte medier og på nett. Prisen er på 30.000 kroner.

Bak konkurransen står Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag.

Tegninger fra 2023 kunne delta i årets konkurranse. Konkurransen er åpen for alle som har fått publisert tegninger i papir- og nettaviser i denne perioden. 

De ti finalistene er:

  • Anders Kaardahl (Gjengangeren): Høyere pensjonsalder
  • Christian Bloom (Vårt Land): Julestjerna
  • Fredrik Skavlan (Aftenposten): Håndbok for politisk ledelse
  • Frida Strømme (Bergens Tidende): Piken med svovelstikkene
  • Gina Gylver (Vårt Land): Trond Arbeiderparti
  • Mike Tombs (Fædrelandsvennen): 24.03.23
  • Morten Mørland (VG): Kneblet
  • Siri Dokken (Dagsavisen): Ernas egen sindrebukk
  • Sven Tveit (Kommunal Rapport): Folkets elite, folkets like eller folkets stemme
  • Åge Peterson (Aftenposten): Svenske tilstander i Norge

Juryen har bestått av Tom Erik Thorsen (sjefredaktør i Varden (leder)), Tone Sofie Aglen (politisk kommentator i NRK), Jens Kihl (kulturredaktør i Bergens Tidende) og Bianca Boege (stedsansvarlig Avistegnernes Hus).

Juryen har, i sin vurdering, lagt vekt på at avistegningen er et journalistisk uttrykksmiddel og at det er en illustrasjon til en dagsaktuell eller tidsaktuell begivenhet eller en kommentar til nyhetsdøgnet eller en pågående samfunnsdebatt. Videre har juryen vurdert om tegningen har et selvstendig meningsbærende uttrykk, gjerne i samspill med eller som utdypning av det skrevne ord og om den er nyskapende og/eller bidrar til å stimulere til nyskapning i norsk avistegning og har norsk særpreg, originalitet og kunstnerisk kvalitet.