Ulrik Imtiaz Rolfsen har sørget for filmopptak fra Høyesteretts behandling av saken som gjelder PSTs beslag fra ham.  Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Ulrik Rolfsen vant fram i Høyesterett

Høyesterett har opphevet vedtaket i Lagmannsretten, som slo fast at upublisert filmopptak som PST gjorde hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen kunne brukes. - En stor dag for norsk journalistikk, sier NRs generalsekretær Arne Jensen.

PST kan dermed ikke innsyn i upublisert materiale beslaglagt hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen i etterforskningen av Ubaydullah Hussain og en terrorsiktet 18-åring.

Høyesterettsdommer Arne Ringnes slo fast at Rolfsens filmprosjekt er i kjernen av undersøkende journalistikk.

– Rolfsen har en særlig og tillitsbasert tilgang til et lukket islamistisk miljø. Kildevernet er avgjørende for at filmen blir realisert. Særlig sterkt kildevern gjør seg gjeldende, sa han i retten.

Kildevernet ble dermed veid og funnet tyngre enn PSTs ønske.

Les hele dommen her.

- I dag står Høyesterett frem som forsvarer av våre viktigste verdier. Spesielt viktig i denne terrorens tid, tvitret NRs styreleder og Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle umiddelbart etter at dommen var falt.

Norsk Redaktørforening har vært partshjelper i saken. Derfor støtter vi Rolfsen.

- En viktig dag for norsk journalistikk. Høyesterett har styrket og understreket viktigheten av kildevernet som en sentral søyle i et demokratisk samfunn, sier NRs generalsekretær Arne Jensen.

- Dette er et stort demokratisk øyeblikk. Den kommer dessuten på et særlig viktig tidspunkt. Etter angrepet i Paris er det viktig å holde fast på demokratiske prinsipper i møtet med frykt og terror, sier NPs generalsekretær Kjersti Løken Stavrum.

- Dette betyr at jeg kan fortsette å lage film, selv om jeg frykter at noen av skadene på materialet er uopprettelig, sa Ulrik Rolfsen på pressekonferansen etter voteringen i Høyesterett.

Han benyttet anledningen til å takke norsk presse, advokatene og familien. 

- Den tydelige stemmen som kom fra norsk presse med Kjersti Løken Stavrum i spissen, var viktig. Da redaktørforeningen rykket inn med kavaleriet sitt, var det ganske digg. Jeg hadde ikke klart dette uten støtten, sa Ulrik Imtiaz Rolfsen på pressekonferansen.

Hvis alt går etter planen vil filmen hans bli vist på NRK i januar.

- Dette er en stor dag for kildevernet, pressen og pressefriheten, sa advokat Vidar Strømme som har vært Norsk Redaktørforenings prosessfullmektig i saken.

- Det er vakkert å se denne avgjørelsen i lys av det som skjedde i Paris for nøyaktig en uke siden, sa Rolfsens advokat Kim Gerdts.

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens anke over PSTs beslag av upublisert materiale ble behandlet i Høyesterett 3. og 4. november. 

Les mer om saken her

Les om saken her: