Illustrasjonsbilde: NTB

NRs råd om kunstig intelligens

Dette er Redaktørforeningens råd til redaksjonelle retningslinjer for bruk av kunstig intelligens. 

  1. Redaksjonelle avgjørelser bør tas av mennesker. Redaktøren har fullt personlig ansvar, juridisk og etisk, for alt som publiseres, også generert innhold. Eventuelle helautomatiske tjenester må vurderes svært nøye.
  2. All bruk av generativ AI bør som hovedregel gjennomgås av mennesker før publisering. Opplysninger må sjekkes mot andre kilder. Kunstig intelligens er språkmodeller, ikke selvstendige kilder, og er ikke i stand til å faktasjekke seg selv.
  3. Vis stor varsomhet med å mate upublisert materiale inn i språkmodeller som Chat GPT, hvor redaksjonen ikke har kontroll på datalagringen. Vær oppmerksom på at man ellers kan sette kildevern eller andre hensyn i fare.
  4. Vær spesielt varsom med å publisere genererte bilder som kan forveksles med ekte bilder av mennesker, situasjoner og hendelser. Det samme gjelder forbedring eller endring av bilder utover det som kan regnes som vanlig redigering. Vern om det dokumentariske fotografiets troverdighet. Redaksjonen bør ha tydelige retningslinjer for bruk av genererte bilder, og unntak bør godkjennes på redaktørnivå.
  5. Innhold generert av AI bør merkes tydelig og forståelig for publikum. Publikum skal ikke være i tvil om hva som er generert og hva som er redaksjonelt utarbeidet. Vær åpen om arbeidsprosess hvor AI er involvert. Navnet på verktøy eller tjeneste bør fremgå av merkingen, og redaksjonen må sikre at bruken ikke er i strid med tjenestens vilkår. Generert innhold må også merkes tydelig i redaksjonens arkiver.
  6. Genererte tilgjengelighetstjenester som direkte oversetting eller tekst-til-tale bør merkes tydelig. Ha et bevisst forhold til hvordan slike tjenester fremstår for publikum – f.eks. om stemmen bør tilhøre eller ligne en ekte menneskestemme eller være tydelig generert.
  7. Redaksjonen bør ha tydelige regler for hva man kan bruke generativ AI til, og når i den journalistiske prosessen. Unntak bør avgjøres på redaktørnivå. Inviter til diskusjon og vær åpen for at retningslinjene må endres i takt med utviklingen.
  8. Vær raus med å dele! Husk at ingen retningslinjer har noen verdi dersom de ikke er kjent i redaksjonen. Del gjerne også utenfor mediehuset. VG og DN er blant redaksjonene som har publisert sine retningslinjer om kunstig intelligens. Det er klokt. Del gjerne også retningslinjene med NR og resten av bransjen – og delta i debatten om både mulighetene og fallgruvene ved den nye teknologien. Lykke til!

Her har NR samlet flere redaksjoners egne retningslinjer om bruk av kunstig intelligens.

Ta kontakt med NR-sekretariatet dersom du har innspill til denne veilederen eller ønsker å dele din redaksjons retningslinjer.