Notat fra Radiodays Europe i Amsterdam 2017

Her er Arne Sandviks rapport fra Radiodays Europe i Amsterdam i 2017

Radiodays Europe er den har sitt utspring fra de norske Radiodager, og ble grunnlagt av blant andre ildsjeler som arbeidet med radio i NRK. Radiodager er verdens største samling av bransjetreff der mennesker fra alle deler av radioproduksjonen samles. Det finnes likende treff i Los Angeles og London, men de har ennå ikke oppnådd samme status. 

Vi var to som reiste fra Bauer Media. En av oss med stipend i lomma. Formålet var å fange opp trender og se hvordan andre markeder vokser og utvikler seg. 

Ettersom Bauer Media er en liten organisasjon er viktig for oss som deltar å få med seg mest mulig av det sto på programmet. Utenfor programmet var det en rekke kommersielle utstillere som viste fram teknisk utstyr, research verktøy og software knyttet til avvikling og programskapning.

Den faglige relevansen er i stor grad til stede under Radiodays. Programmet er satt sammen en komitè bestående av folk fra de fremste radiokringkasterne i Europa. Programmet er delt opp i tre hovedgrupper. Forelesere, debatter og workshops.  For egen del satt jeg stor pris på de praktiske seminarene hvor programkonsepter og nyhetsformidling sto i fokus blant de 55 sesjonene som ble avviklet.

Ettersom det er så mange sesjoner og møtepunkter knyttet til arrangementet vil en oppleve at planleggingen hjemme i forkant er nyttig.

Størst utbytte av årets konferanse hadde jeg av arrangementene der  representanter fra de offentlige kringkasterne  Danmarks Radio og BBC var ansvarlige for.

Deres vurderinger gikk, gledelig nok, i hovedsak ut på at nyheter også vil ha en viktig rolle i framtidens radio. Utordringen ligger i presentasjon, innhenting av data og spredning på flere plattformer. 

Av utstillerne vil hadde jeg størst utbytte av møtene med konsulentene til Nordèn og Colby. Begge opererer med analyse og testing av tema, musikk og komponering, samt komponering av hele radiostasjoner så vel som enkel-sendinger. Et møte med programutviklerne til RCS og All In media står også høyt på listen over nyttige møter.

Ellers er det både nyttig og hyggelig å møte folk som brenner så sterkt for radio og som gjør søker ny kunnskap om å bli enda bedre. Jeg vil anbefale stipendkomiteen til å prioriterer Radiodays Europe framover.

 

Beste hilsen

Arne Sandvik, Bauer Media.