Rapport fra NAB Show 2018

NAB Show er verdens største konferanse i sitt slag rettet mot medie- og underholdningsbransjen. Sesjonsdelen av konferansen pågikk 7.-12. april, mens utstillingshallene, som er det flest kommer hit for, var åpne 9.-12. april. Selv var jeg mest interessert i sesjonene, fortrinnsvis de som omhandlet AI, GDPR, big data, Facebook og lokale nyhete

Stipendrapport: Lasse Hansen, leder for leserjakt og strategisk innholdsutvikling i Dagsavisen

Hva: Årlig konferanse og messe arrangert av National Association of Broadcasters. Arrangementet er særlig rettet mot aktører i tv- og radiobransjen, men en rekke aktører relevante på tvers av mediebransjen er også til stede.

Hvor: Las Vegas Convention Center, Las Vegas

Hjemmeside:nabshow.com

Noen momenter fra et lite utvalg av sesjonene:

  • Facebook snakket blant annet om hvordan endringer i News Feed påvirker rekkevidden. Som Facebook tidligere har kommunisert, vil de være tydeligere på å prioritere venner og familie foran alt annet. De er åpne på at total tid brukt på Facebook av den grunn trolig vil bli redusert, samtidig som de mener at den tiden man bruker på Facebook oppleves som viktigere. Det betyr ikke at alt annet skal nedprioriteres, og mitt inntrykk er faktisk at særlig lokale nyheter vil kunne få en vel så sterk posisjon som tidligere. Facebook jobber også med en form for lokal forside, der man vil kunne gå inn på en geografisk tilpasset side med lokale poster som trender, lokale nyheter osv. Dette er for tiden på alpha-stadiet.
  • Det er ingen magisk formel for å oppnå suksess på Facebook. Likevel vet man en del om hva som tradisjonelt har fungert. I en fersk analyse blant 700 tv-stasjoner i USA ble de tre prosent beste postene i hvert selskap undersøkt nærmere. Funnene var blant annet følgende:
    • TV-stasjonene med størst suksess poster i gjennomsnitt om lag 25 ganger hver dag.
    • 35,41 prosent av postene falt under kategorien human interest. Deretter fulgte underholdning (12,13 prosent), emergencies and risks (12,04 prosent), civil institutions (8,56 prosent), politikk (8,47 prosent), sport (6,87 prosent), krim (6,16 prosent) og vær (4,28 prosent).
    • Hvordan bruker man big data? Flere mener Cambridge Analytica-saken setter utviklingen tilbake. Det er behov for regulering, men bransjen ønsker å regulere seg selv uten innblanding fra myndigheter som ikke forstår teknologi. Man skal kunne bruke innsikt, samtidig må man være varsomme med å tråkke over grensen. Så er spørsmålet: Hvor går egentlig grensen? Enkelte jobber nå eksempelvis med nevroteknologi for å forstå hva man tenker når man ser ulike ting. Rulles neppe ut i stor skala med det første, men det er slike ting man må ta stilling til i framtiden.

Totalt sett vil jeg særlig anbefale NAB Show til personer som jobber med tv og radio, men også personer i tradisjonelle nyhetsmedier som jobber med digital utvikling. Konferansen trekker til seg en rekke viktige navn, og det er i høyeste grad interessant å hente erfaringer utenfor vår egen medieboble her hjemme i Norge.

For ordens skyld, jeg deltok på følgende foredrag:

Blockchain Challenges and Opportunities in the Media & Entertainment Industry
Don't Let Big Data Become a Massive Liability
Tradition in Transition: The State of the News Media
Smart Home Technology – How Media Companies Are Seizing This Opportunity
The Future of Local News
News on Facebook: An Update from the Facebook Journalism Project
AI for the Local Media Market
DFXtra: Digital Leaders Take Charge – President and CEO Panel
First Things First: Is the Press Still Free?
Clickbait and Switch: Redefining the Media
Big Data & Big Brother: News, Privacy & Piracy
Audience Genomics: Neuroscience & Machine Learning Practices to «Hack» Audience Segmentation
Content Genomics: Neuroscience & Machine Learning Practices to «Hack» Content Recommendation