- Vi kommer til å endre bilen mer de neste 10-15 årene enn de forrige 100, sa sjefdesigner Gorder Wagener i Mercedes på scenen på SXSW sammen med rapperen A$AP Rocky som er bilprodusentens nye grep for å nå ut til nye kunder.

(Foto: Peter Raaum)

SXSW - Peter Raaum

Innenfor de fleste fagområder er ny teknologi i ferd med å redefinere strukturer, forretningsmodeller og bruksmønstre. Få steder skjer det i større bredde enn innenfor det som nå er mitt stoffområde, transport- og bilindustrien.

Stipendrapport: Peter Raaum, digitalredaktør Motor

SXSW ble en anledning til å høre og snakke med representanter for noen av de selskapene som med størst tyngde utfordrer de konvensjonelle aktørene – de som nå tester de selvkjørende bilene, de som konstruerer biler ut fra digital brukeropplevelse og ikke motorvolum, de som tror små selvkjørende fly er mye enklere – tross alt – enn alle disse bilene, og de som vurderer hvilke mobilitetsprosjekter som er verdt deres venture-millioner.

Selve festivalen er overveldende for en førstereis, så jeg hadde stor nytte og glede av gode praktiske råd og faglige tips fra reiseleder Helen.

I tillegg ble det raskt en god utveksling av anbefalinger og nyttige triks (ja, det er mulig å få seg en av de 2000 plassene i salen selv om 6000 er foran deg i køen) i gruppa.

Rent praktisk: Supert å bo i gangavstand til alt! Det veide mer enn godt nok opp for at hotellet isolert sett overhodet ikke var verdt prisen…

Jeg hadde nok ikke kunnet dra uten at festivalen hadde hatt gode navn innen mitt stoffområde, men det er på mange måter det ekstreme spennet som gjør susen. En sann fryd å kunne veksle mellom sesjoner fra eget fagfelt som blir gode saker, oppdateringer om amerikansk politikk, tankereiser innen ny teknologi, og møter med gründerne bak appene vi bruker daglig.

 

Konkrete saker:

Jeg skrev ikke saker underveis, men har publisert to etter hjemkomst.

Den første er et intervju med teknologidirektør Abe Chen og markedsdirektør Henrik Wenders i det kinesiske selskapet Byton, som er et av bilindustriens mest spennende for øyeblikket.

 Den andre er en story om hvordan Mercedes har brukt en av USAs mest kjente rappere i arbeidet med å hjelpe det tradisjonelle bilmerkets merkevare – og gjøre det attraktivt blant yngre kjøpere.

På blokka er også en sak med sjef-UX’eren for Waymo, Googles selskap for produksjon av selvkjørende biler.

 

Et mer omfattende etterspill er det blitt av saken om Byton, fordi Austin-storyen ble et oppspill til et nytt, større intervju med Wenders da han kom til Oslo to uker senere – og ut fra det sprang en invitasjon til Kina, der selskapet nå bygger fabrikk i Nanjing og har etablert sin første butikk i Shanghai. Så jeg dro til Kina og skal nå skrive ut en større feature for Motors printutgave på den kinesiske elbil-industrien generelt og Byton spesielt.

Alt takket være SXSW – og med hjelp fra NRs vederlagsfond.