Det var morsomt å oppleve et elsparkesykkel-samfunn på godt og vondt, akkurat i tide til frislippet av den slags i Oslo, skriver Tor Strand.

Foto: NTB scanpix)

SXSW - Tor Strand

Som redaktør for en mindre (i antall medarbeidere) norsk redaksjon og nasjonal nettportal – begge med ganske begrensede teknologiske ressurser – gir SXSW naturligvis et overveldende og til dels skremmende innsyn i fremtidens mediemuligheter.

Stipendrapport: Tor Strand, redaktør Startsiden/ABC Nyheter

Desto bedre da å kunne holde fast ved noe man faktisk kan engasjere seg i og gjøre noe med i det daglige: Bevisstheten rundt faktabasert journalistikk og evnen til å fortløpende ha en kildekritisk tilnærming til den daglige strømmen av mulig «fake news» i tekst, lyd, bilde og video under jakten på flere lesere. Da er det også viktig å få innsikt i hvilke muligheter som kan tas i bruk av den som vil villede – noe SXSW også ga gode muligheter til.

I en tid med twitter-demokrati, enkle avstemminger som danner folkemeninger, saks-partier, fake news og deepfakes, er det til syvende og sist redaktørstyrte medias troverdighet som er motvekten. Og den troverdigheten må vi kontinuerlig jobbe for å styrke, ved å være over-tydelige om våre arbeidsmetoder, motiver både i kildevalg, -håndtering og endelig publisering.

Dette er jo diskusjoner som har gått og går i mediemiljøer verden over – og  SXSW var ikke noe unntak. Men jeg opplevde det ekstremt nyttig å få «satt tingene på plass» ved å ha on-the-spotdiskusjoner med norske og internasjonale kolleger om temaene – enten det var President Trumps Twitter-bibliotek, Vox Media-sjef Jim Bankoffs oppfordring om å skjære gjennom støyen og ropingen og fokusere på det som betyr noe for folks liv eller en lang, resonnerende samtale og QA-seanse med den demokratiske politikerstjernen Alexandria Ocasio-Cortez som ga et langt mer nyansert og håpefullt inntrykk av amerikansk politikk enn det som oppleves i tv-bruddstykker sett fra sofaen hjemme i Norge.

Selv om det der og da også oppfattes som «underholdende» er mediefaglige spørsmål som dukker opp og som man får anledning til å diskutere der og da, viktige.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2019/03/11/195560204/politikere-blir-lobbyister-i-stedet-for-a-jobbe-for-folket

Innenfor temaet Deepfakes – manipulasjon av lyd og video og annet journalistisk materiale – var det også tankevekkende med Al Byrnes presentasjon av prosjektet «Could JFK be the next American president?» hvor man ved hjelp av AI kunne høre den drepte presidenten holde talen han var på vei for å holde da han ble skutt og drept i 1963.

Presentasjonen var innenfor «Intelligent framtid» - men funket for meg også som et pek til Deepfakes-problematikken.

Spørsmålet ble så om man faktisk kan la en virtuell AI-gjenskapt president stille til valg i dag. De lyktes i å «gjenskape» presidenten – men kunne han blitt valgt? Satt opp mot valget av Trump og amerikansk lovgivning, var det om ikke annet en underholdende eye-opener om AI og de fantasifulle mulighetene for en virtuell president i 2020.

Sett i sammenheng med en kommersiell utstiller som opererte på stemmestyrings-markedet, var JFK-seansen også relevant. Roboten, som kunne føre «samtale» med flere personer samtidig og utstyres med både stemmen og «ansiktet» til noen man kjenner, var for meg et nytt steg på vei mot framtidsmulighetene:

- Ja, du kan gi den stemmen til din avdøde bestemor, sa selgeren.

 Også innenfor VR 360 grader video er det de siste årene gjort store framskritt fra jeg første gang opplevde det for fire år siden.

I Austin var det AR som læremiddel som gjorde inntrykk, og særlig et scenario hvor man gikk inn i rollen som barneverns-representant og gjennom intervjuer med en familie avgjør om et barn skal fjernes fra familien eller ikke. Med brillene på er man tilstede i hjemmet og sitter ved bordet og stiller spørsmål til familiemedlemmene. En utmattende øvelse.

For øvrig var det også morsomt å oppleve et elsparkesykkel-samfunn på godt og vondt, akkurat i tide til frislippet av den slags i Oslo. Det ga en del erfaringer som kom godt med da avisen like etterpå begynte å skrive om den slags.

Selv om arrangørene hadde gjort hva de maktet for å få til et faglig godt opplegg, må jeg for egen del få sagt også i rapports form at jeg skulle ønske at noen hadde stresset meg mer på hvor nødvendig det er å ta seg tid til å forberede seg nøye til kobnferansen. SXSW er ekstremt stort for en førstereis-redaktør, og forholdsvis mye tid gikk med til å ta seg mellom de ulike arrangementene og rett og slett velge og å få adgang til riktig session.

Ellers var opplegget perfekt.