Her er alle de nominerte: Øverst f.v. John Arne Markussen, Gard Lehne Borch Michalsen, Gard Steiro og Kjetil B. Alstadheim. Under f.v. Lena Lindgren, Frithjof Jacobsen og Anders Giæver, Eva Grinde, Ola Stenberg, Kristoffer Egeberg og Tove Lie. 

Foto: NTB scanpix, Medier24, Dagbladet, DN, Morgenbladet, VG, Khrono. Illustrasjon: Roar Hagen: VG

Årets redaktører 2018 - her er de nominerte

Årets redaktører i Oslo og Akershus skal kåres på Oslo Redaktørforenings årmøte 15. mars. Les begrunnelsene for alle nominasjonene her.

Prisene deles ut på Oslo Redaktørforenings årsmøtemiddag på Hotel Bristol 15. mars. Meld deg på her.

Her er de nominerte til Årets redaktører 2018 i Oslo og Akershus som deles ut 15. mars:

Årets meningsbærer 

Lena Lindgren, Morgenbladet: Morgenbladets politiske redaktør har ansvaret for ytringer, og bidrar også selv i den offentlige ordvekslingen. I 2017 huskes hun best for at hun tok opp medienes dekning av metoo og Giske-saken, hvor hun stilte spørsmål rundt tempoet i debatten. Hun mente at vi som samfunn risikerte at mediene ble hovedfremdriver i politikken, og at vi da vil ende opp med bombastiske, populistiske politikere. Oslo Journalistklubb og Oslo Redaktørforening inviterte i januar til debatt hvor Lindgrens spørsmål rundt tempokravet ble diskutert. Lindgren har vist modighet ved selvrefleksjon, og ved å snakke tungvektere i egen bransje imot.

Eva Grinde, Dagens Næringsliv: Eva Grinde er kommentator i Dagens Næringsliv, og er en av få redaksjonelle meningsbærere som kontinuerlig setter søkelys på arbeidslivet. Hun skriver tydelig om temaer som ledelse og ledere, både i aktuelle saker og når det gjelder ny kunnskap. Enten temaet er fete sluttavtaler, metoo, Statistisk sentralbyrå eller omstridte toppsjefer, er Grinde med sin evne til å formidle og analysere hun blitt en tydelig stemme i debatten om livet på norske arbeidsplasser. Hennes kritiske kommentarer om arbeidskonflikter har ført til mange debatter, og hun stiller gjerne til ordskifte også i andre medier.

Giæver og Joffen: Anders Giæver og Frithjof Jacobsen, VG: Podcasten "Giæver og Joffen" er blitt en viktig redaksjonell nyskapning for mediehuset VG. Siden starten har VGs både skarpe og morsomme kommentatorer Anders Giæver og Frithjof Jacobsen  oppsummert nyhetsuken sammen med kolleger og gjester. Gjennom denne fortsatt relativt nye måten å være meningsbærere på, lykkes de i å formidle meninger og analyser på måter som når enda flere mediebrukere. 

Årets nyskaper

Ola E. Stenberg, VG: VGs digitalredaktør er ansvarlig for avisens nye ungdomsapp for nyheter, Peil. Det siste drøye året har han ikke minst arbeidet med VGs nye snapchatsatsing spesielt innrettet mot ungdom. Her er VG helt i front, som eneste norske Snapchat-partner. Stenberg har også vært ansvarlig for kjøpet og utviklingen av tek.no det siste året. Han har stadig stor evne til nysgjerrighet, og viser solid gjennomføringsevne for nye, dristige prosjekter i Norges største avis.

Kristoffer Egeberg, faktisk.noDen nye faktasjekktjenesten faktisk.no skaper heftig diskusjon og kritikk, samtidig som den får stadig flere lesere og vekker stor interesse internasjonalt. Kristoffer Egeberg er ansvarlig for det som uten tvil er et interessant redaksjonelt produkt i rask utvikling. Selv om man måtte være uenig i noen av vurderingene til faktisk.no, er analysene veldig godt og lærerikt lesestoff. Gravejournalisten Egeberg leder den lille redaksjonen med sterk autoritet og stor energi.

Tove Lie, Khrono: Khrono er det nærmeste den store universitets- og høyskolesektoren i Norge kommer et nasjonalt, dagsordensettende medieorgan. Den erfarne medielederen Tove Lie har vært primus motor siden starten for fem år siden, og ble også i 2015 nominert i samme klasse. 2017 ble et spesielt viktig år for Khrono, med tydelig kritisk brodd blant annet i en rekke saker om seksuell trakassering i sektoren.

Årets redaktør

Gard Steiro, VG: VGs sjefredaktør og administrerende direktør har på alle måter lagt et sterkt år bak seg. Redaksjonen ble mestvinnende i SKUP og ble kåret til Årets avis av Medebedriftene. De økonomiske resultatene ble også svært sterke. Steiro blir nominert for sin evne til å motivere og legge til rette for god journalistikk i landets største avis.

Gard Lehne Borch Michalsen, Medier24: Medier-24-redaktørens innsats har på få år vokst forbi nykommer-kategorien. Hans arbeidskapasitet og evne til hurtig å gå rett i kjernen av viktige mediepolitiske og demokratiske spørsmål, imponerer. Han viser dessuten personlig mot til å ytre seg kritisk også til såkalte alternative medier, i offentlig debatt.

Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv: Det siste året har DNs elegante og skarpe kommentator, ikke minst fra Stortinget, tatt steget opp til å bli landets ledende politiske redaktør. Han har skapt og stått i spissen for krevende, offentlige diskusjoner om saker som angår kvinner og menns roller i næringsliv, ledelse og samfunnet for øvrig. 

John Arne Markussen, Dagbladet: Da Dagbladets redaktør og direktør skulle løfte avisen sin, valgte han å fokusere hardt og med tyngde på journalistikk og etikk. En imponerende rekke saker og priser for undersøkende journalistikk er blitt resultatet. Det siste året topper han det hele med avisens beste økonomiske resultat noensinne.

I tillegg vil det bli delt ut en hederspris. 

JURYEN BESTÅR AV:

  • Knut Olav Åmås, leder, direktør  i Fritt Ord
  • Felicia Øystå, ansvarlig redaktør i Akershus Amtstidendeog styremedlem i Oslo Redaktørforening
  • Kjersti Sortland, Ansvarlig redaktør i Budstikka og Årets redaktør 2017
  • Kristjan Molstad, frontsjef i Aftenposten og  leder av Oslo Journalistklubb
  • Torunn Pettersen, sjefredaktør i TARA 

 Les mer om prisutdelingen her.

Prisene deles ut på Oslo Redaktørforenings årsmøtemiddag på Hotel Bristol 15. mars. Meld deg på her.

Før middagen blir det ordinært årsmøte kl 17.30 og faglig del kl 18. Temaet for den faglige delen er vern av varslere. Samme dag som årsmøtet overleverer det statlige ekspertutvalget, som i snart halvannet år har jobbet med disse spørsmålene, sin innstilling til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Samme kveld kommer utvalgets leder, Anne Cathrine Frøstrup, til ORs årsmøte for å redegjøre for utvalgets konklusjoner og forslag. Hun møter blant andre NRs generalsekretær, Arne Jensen, som også har sittet i utvalget og Siemens-varsler Per Yngve Monsen til debatt. 

Årsmøtet starter kl 17.30. Deretter blir det daglig tema fra kl 18 og skreimiddag kl 20. Under middagen er det prisutdeling.