Debatter på Mediebåten og presseetisk gameshow

Mediepolitikk i møte med globale aktører, åpenhet om pasientjournaler og presseetikk på direkten er tema for de tre arrangementene presseorganisasjonene står bak under Arendalsuka.

Dette er fjerde året presseorganisasjonene er til stede med arrangementer i Arendal. I fjor ble presseetikk diskutert i et helt døgn. I år arrangeres to debatter på Mediebåten der en rekke mediehus også har ulike arrangementer. I tillegg samarbeider organisasjonene med Arendalsuka Ung om et presseetisk gameshow på torget i Arendal fredag 18. august.

- Arendalsuka er en viktig arena for politisk og samfunnsengasjert debatt, og det er naturlig for oss å delta her og bidra til å sette viktige mediepolitiske temaer på dagsorden. Det er også flott at så mange av mediehusene både lokalt og nasjonalt skaper egne arrangementer denne uka, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Hun skal selv delta i panelet på det presseetiske gameshowet fredag. Bak arrangementene står Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, Landslaget for lokalaviser og Norsk Redaktørforening.

Her er oversikt over arrangementene:

Onsdag 16. august kl 10 på Mediebåten

Er taushet gull – eller tull? Hvor bør grensen gå mellom åpenhet og taushet i helsevesenet?

Tidligere i år fikk VG SKUP-prisen for avsløringene om tvangsloggene. Nå går debatten om hvor grensen bør gå mellom offentlighet og taushetsplikt. Skal journalister kunne be om innsyn i anonymiserte pasientjournaler? Eller må lovreglene endres for å beskytte pasientene?

Debattleder: Yvonne Fondenes, TV 2

Deltakere: 

  • Bent Høie, helseminister (H)
  • Marit Hermansen, president i legeforeningen
  • Oddvar Sæther, klinikkdirektør ved Sørlandet sykehus
  • Synnøve Åsebø og Mona Norman, journalister i VG
  • Reidun Kjelling Nybø, ass. generalsekretær i Norsk Redaktørforening
  • Bjørn Guldvog, helsedirektør
  • Terje Fagersand, Mental Helse Vest-Agder

 

Torsdag 17. august kl 13 på Mediebåten

Globale aktører, mediepolitikk og journalistikk.
Forvitrer det norske mediemangfoldet? Er det mulig å bli enige om en politikk som hjelper mediene over kneika? Og hva betyr et mangfold av gode medier for oss alle som borgere?

Debattleder: Veslemøy Østrem, Aftenposten

Blant deltakerne: Svein Harberg, leder for Stortingets kulturkomite (H), Geir Jørgen Bekkevold, stortingspolitiker (KrF), Eivind Ljøstad, sjefredaktør Fædrelandsvennen, Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag og Randi Øgrey, direktør i Mediebedriftenes Landsforening

 

Fredag 18. august kl 12 på utescenen, torget

Prøv deg som redaktør – et presseetisk gameshow

Hvor går grensen for hva vi kan publisere? Er det så nøye at ting er sant så lenge vi får mange likes? Kan du stole på det du hører og leser? Alle på torvet får mulighet til å teste den etiske ryggmargsrefleksen. Elever i videregående skole er spesielt invitert.

Møteleder: Liv Ekeberg, Agderposten

Blant deltakere: Simen Steinklev Kristiansen, elev ved Sam Eyde vg skole, Eivind Ljøstad, sjefredaktør, Fædrelandsvennen og Elin Floberghagen, generalsekretær, Norsk Presseforbund

Her er oversikt over alle debattene på Mediebåten under Arendalsuka