Justisministeren sier nei til kildevern-utvalg

Regjeringen ser ikke noe behov for å opprette et utvalg som ser nærmere på kildevernets stilling i lys av dagalagringsdirektivet.

Det kom fram i svaret til justisminister Anders Anundsen (Frp) på et skriftlig spørsmål fra SV-leder Audun Lysbakken. Spørsmålet ble stilt etter at Lysbakken ikke fikk svar på dette i spørretimen 18. februar da SV og Venstre kjørte en storoffensiv på datalagringsdirektivet.

Det var presseorganisasjonene som i 2011 foreslo at det ble opprettet et slikt utvalg i et brev til Høyre og Arbeiderpartiet. Norsk Journalistlag, Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening er alle bekymret for at direktivet kan få negative konsekvenser for varslere med behov for anonymitet.

- Vi ser allerede i dag at ulike myndigheter i noen sammenhenger er ivrige etter å få avdekket identiteten til mediekilder i forbindelse med etterforskning av ulovlige forhold, skriver Lysbakken i sitt spørsmål til justisministeren.

Regjeringen ser per i dag ikke behov for å nedsette et utvalg for å vurdere kildevernets stilling i lys av datalagringsdirektivet. Justisministeren viser i sitt svar til at det allerede er gjennomført tiltak for å opprettholde et sterkt kildevern. Han trekker fram endringene i straffeprosessloven som medfører et styrket vern av pressens anonyme kilder. 

Her kan du lese hele spørsmålet fra Lysbakken og svaret fra justisministeren.