For første gang benytter generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen seg av initiativretten og klager inn et medium for Pressens Faglige Utvalg.

(Foto: NTB scanpix)

Klager inn Josimar for brudd på kildevernet

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, har klaget inn fotballmagasinet Josimar på punktene 3.4 og 3.5  i Vær varsom-plakaten.

Her er hele klagen fra NPs generalsekretær.

18. juni i år ble det klart at generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund bruker initiativretten sin for aller første gang ved å klage inn fotballmagasinet Josimar til PFU.

Floberghagen klager inn Josminar på følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

  • 3.4. Vern om pressens kilder. Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon.
  • 3.5. Oppgi ikke navn på kilde for opplysninger som er gitt i fortrolighet, hvis dette ikke er uttrykkelig avtalt med vedkommende.

Rådgiver i Norsk Presseforbund, Arild Kveldstad anslår overfor Medier24 at PFU tidligst vil kunne behandle klagen på møtet i slutten av oktober

Josimar har ved en tidligere anledning avvist brudd på god presseskikk. Redaktør Håvard Melnæs har fortalt overfor Medier24 at han er glad for at saken kommer opp - da han mener det er flere ting PFU må ta stilling til

– Jeg tenker det er en del spørsmål vi trenger svar på. Skal en kunne bruke pressen sine egne instrument for å sverte et medium med falske beskyldninger? Skal en kunne gjemme seg bak kildevernet når en maktperson opptrer på denne måten? Skal PFU tillate slik maktmisbruk? Floberghagen og PFU har aktivt forsøkt å dekke over misbruk av kildevernet, uttalte han til Medier24 i juni.