Veslemøy Østrem (Vårt Land), Kim Edgar Karlsen (Norsk psykologforening), Sigurd Falkenberg Mikkelsen (NRK), Karianne Solbrække (TV 2) og Trond Idås (NJ) 

(Foto: Torill Henriksen/Medier24)

Kurs: Slik tar du vare på journalistene

Her finner du opptak fra kurset 21. mars med innledning av psykolog Kim Edgar Karlsen. 

Oslo Redaktørforening arrangerte kurset som ble holdt i Pressens hus.

"Krisetider: Hvordan ivareta journalistene dine og sikre god restitusjon?" Det var tittelen på innledningen som Kim Edgar Kralsen holdt mandag 21. mars. Han er psykolog og fagsjef i Norsk psykologforening. På kurset ga han konkrete råd om hvordan ledere bør opptre overfor journalistene. Han pekte både på pandemien og på krigen i Ukraina som faktorer som har økt presset på norske journalister.

Journalistenes rolle  med en høy pliktfølelse, stor betydning og en rolle der du ikke er en del av hjelpeapparatet ble trukket fram av Karlsen. Han mente pressefolk er mer utsatt for PTSD, angst og depresjon.

HER ER OPPTAK FRA KURSET

– Det er et yrke som gir en risiko. Og pressens voldsomme betydning har et potensielt overslag. Den frie pressen har en avgjørende rolle, og det kan føles som et kall og en forpliktelse å utsette seg selv for vanskelige situasjoner. Mange kan føle at man ikke har noe valg, sa Karlsen, ifølge Medier24.

Kurset ble avsluttet med en samtale der også følgende personer deltok: Trond Idås, sikkerhetsrådgiver i Norsk Journalistlag, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenriksredaktør i NRK og Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2. Samtalen ble ledet av Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør i Vårt Land.