Patrick Walker er Facebooks direktør med ansvar for mediapartnerskap i Europa, Midt-Østen og Afrika. 31. oktober har han keynote og deltar på debatt på NRs høstmøte.

Foto: Facebook

Facebook i dialog med norske redaktører

Patrick Walker, Director of Media Partnership for Facebook i Europa, Midt-Østen og Afrika, deltar på høstmøtet til Norsk Redaktørforening i Oslo 31. oktober. 

Here is the press release in English

Tidligere i høst sendte kulturminister Linda Hofstad Helleland og  styreleder i Norsk Redaktørforening , Harald Stanghelle en felles invitasjon til Facebook om å komme til NRs høstmøte. Facebook har takket ja til invitasjonen og ser fram til å sende sin direktør med ansvar for mediapartnerskap, Patrick Walker, til å snakke på konferansen og lytte til synspunktene fra norske redaktører og den norske kulturministeren.

- Jeg ser fram til å delta på denne viktige konferansen og få tilbakemeldinger fra det norske redaktørfellesskapet. Vi vet at mange mennesker bruker Facebook for å holde seg oppdatert på nyheter, og vi tar vår rolle i media-økosystemet svært alvorlig. Vi jobber tett med våre mediapartnere, og jeg ser fram til å høre synspunkter fra norske redaktører på hvordan vi kan få Facebook til å fungere som en best mulig nyhetsdistributør for dem, sier Patrick Walker.

Bakgrunnen for invitasjonen var flere hendelser den siste tiden som har skapt bekymring blant norske redaktører. Det startet med at forfatter Tom Egeland postet det ikoniske bildet av Kim Phuc som flyktet fra napalmbombene under Vietnamkrigen på sin facebookkonto.

På grunn av Facebooks nulltoleranse for bilder av nakne barn, ble bildet først fjernet av Facebooks sikkerhetsteam. Nå kan imidlertid bildet bli delt på Facebook. I kjølvannet av saken startet en debatt om ytringsfrihet, redaktøransvar og Facebooks rolle som stor global aktør, blant annet når det gjelder distribusjon av innhold fra redaktørstyrte medier. Fredag 9. september publiserte Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen et åpent brev til Mark Zuckerberg som fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

På konferansen i Oslo vil det bli innlegg både fra kulturminister Linda Hofstad Helleland, Patrick Walker og Espen Egil Hansen. Det blir også debatt om temaet.

- Vi verdsetter at Facebook har takket ja til invitasjonen og åpner for en konstruktiv dialog om disse viktige spørsmålene. Facebook er en av verdens viktigste mediekanaler for informasjon, debatt og sosial kontakt. Fram til nå har selskapet i liten grad svart på mediehenvendelser og kritikk. Vi håper denne debatten kan bidra til mer åpenhet og en bedre dialog framover, sier styreleder i Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle.

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland ser fram til en dialog med Facebook og norske redaktører.

- Dette er en helt sentral debatt som handler om viktige prinsipper for den offentlige samtalen i Norge. At Facebook ønsker en bedre dialog med de redaktørstyrte mediene er positivt og signaliserer en økt vilje til å ta sin rolle i medielandskapet på alvor, sier Linda Hofstad Helleland.

Norsk Redaktørforenings høstmøte arrangeres på Thon Hotel Opera 31. oktober og 1. november. I etterkant av konferansen vil Facebook holde en workshop der deltakerne kan lære mer om de ulike verktøyene selskapet tilbyr utgivere for å oppnå økt rekkevidde og økte inntekter.

Norsk Redaktørforening har rundt 720 medlemmer i alle typer medier i Norge. Foreningens hovedformål er å verne om ytringsfriheten, informasjonsfriheten, redaksjonell uavhengighet og kildevern.

Kontaktpersoner - Norsk Redaktørforening:

  • Harald Stanghelle, styreleder tlf 90 60 00 06
  • Arne Jensen, generalsekretær  tlf 90 77 87 47